NRK Meny
Normal

Reddet jordugle midt i Nordsjøen

Astri Solli Lorentzen trodde ikke sine egne øyne da hun plutselig fikk øye på ei ugle ute på produksjon- og lagerskipet «Åsgard A» i Nordsjøen.

Astri Solli Lorentzen

UGLA ASTRI: Astri Solli Lorentzen fra Mo i Rana holder ugla hun oppdaget på lageret til produksjonsskipet Åsgard A. Ugla er nå oppkalt etter Astri.

Foto: Privat

Astri Solli Lorentzen i Statoil var ute på sin første tur som lærling i Nordsjøen da hun fikk den uvanlige dyreopplevelsen.

Det var da hun gikk forbi et lager på produksjonsskipet at hun fikk øye på ugla, skriver Rana Blad .

– Jeg så plutselig noe brunt, hvitt og stripete som satt der. Jeg skjønte ikke helt hva det var for noe, så jeg måtte se en gang til. Da så jeg at det var en ugle som satt der, sier Lorentzen.

Fuglen var da fløyet 20 mil fra land, vest av Kristiansund.

Måtte tvangsfôres

Flere ombord fikk beskjed om det uvanlige funnet, og for å ta vare på ugla, stengte de av lageret slik at den fikk ro. Tilfeldigvis kunne sykepleieren ombord veldig mye om ugler.

– Han ga jordugla mat. I starten ville den ikke ha i det hele tatt, så ugla måtte tvangsfôres. Men siste dagen før den ble sendt i land spiste den selv, sier Lorentsen.

Og det var ikke hva som helst?

– Nei, den fikk kjøtt og kylling og diverse som kokken hadde ordnet, ler hun.

Ugleekspertise ombord

Sykepleieren lærte Lorentzen hvordan hun skulle holde ugla.

– På bildet har jeg en finger mellom føttene, og resten på utsiden. Så jeg hadde veldig god kontroll på den, sier Lorentzen.

Retur med helikopter

Da ugla hadde kommet seg, ble den ikke sluppet løs fra skipet, men lagt i en eske og tatt med i helikopteret tilbake. Om det blir siste gang Lorentzen fikk se ugla, er usikkert.

– Det kan jo hende den kommer tilbake til skipet på grunn av all den gode maten. De skulle visst merke den da den kom på land, smiler Lorentzen.