Hopp til innhold

Reddet båtflyktninger i Sør-Kinahavet på 70-tallet

Nå mener pensjonert løytnant og FN-veteran i Narvik at norske myndigheter er for passiv i flyktningekatastrofen i Middelhavet.

Båtflyktninger i Sør-Kinahavet

Skipet «Høeg Sword» og kaptein Per Zaal tok opp over 80 båtflyktninger i Sør-Kinahavet i 1979.

Foto: Arkiv / NRK

Minst 3.500 båtflyktninger har mistet livet på vei til Europa det siste året og den italienske kystvakten venter over 100.000 flyktninger i 2015.

Men skrur man tiden noen tiår tilbake så man lignende scener i Sør-Kinahavet. I kjølvannet av Vietnamkrigen la flere hundretusener ut på flukt over havet i gamle og utrygge båter.

Omlag 6.000 vietnamesere kom til Norge som båtflyktninger. FN anslår at mellom 200.000 og 400.000 mistet livet på havet.

Reiste for å hjelpe

Flyktninger reddes i land på Rhodos

Norge skal bistå i flyktningkatastrofen i Middelhavet. Operasjonen skal i første omgang vare i seks måneder.

Foto: LOUKAS MASTIS / Epa

I 1979 dro nærvikværingen Bjarne Kastnes til Sør-Kinahavet for å hjelpe vietnamesiske båtflyktninger.

– Vi var en gruppe på fire-fem mennesker som tok initiativ til å gjøre noe med de som flyktet. Vi gikk rett til Utenriksdepartementet og i løpet av en uke hadde vi helsepersonell og leger som skulle være med oss.

Den pensjonerte løytnanten og de andre intiativtakerne fikk støtte fra UD til å sette i verk planene om å fange opp så mange flyktninger de klarte.

– Vi tok ingen opp av vannet, men tok opp båter som holdt på å synke. Til å begynne med var det 30-40 personer i båtene, men etter hvert ble det 130.

(artikkelen fortsetter under)

Reagerer

Kastnes mener det han og de andre opplevde i Sør-Kinahavet på slutten av 70-tallet, ikke skiller seg fra dagens situasjon i Middelhavet. Han mener norske myndigheter jobber for sakte.

– Jeg reagerer på at det skal gå så lang tid før man gjør noe. Hvis det går et snøras går man jo ikke og venter til våren kommer. Man må jo gjøre noe der og da.

Norge lovde tidligere denne uken å sende et skip til Middelhavet senest 1. august, men i går gikk regjeringen ut og sa at et sivilt skip skal være på plass «så raskt som mulig».

Gir penger til humanitær hjelp

Og tempo er nettopp det Kastnes etterlyser.

– Rett og slett leie båter i området hvor flyktningene er. Det var jo det vi gjorde i Sør-Kinahavet. Vi dro til Singapore med de midlene vi fikk av UD og dro ut på havet

– Vi har tross alt vært flyktninger i vårt eget land og har nå en posisjon i verden der vi kan gjøre hva vi vil rent økonomisk.

I brevet som statsminister Erna Solberg onsdag sendte EU-lederne, varsler hun at Norge kan komme med ytterligere bidrag. Det er allerede klart at regjeringen gir 50 millioner kroner i humanitær bistand for å hjelpe båtflyktningene.

Created by InfoDispatcher

Båtflyktningen Fahran Mohammed Ahmed fra Somalia forteller om hvordan han opplevde turen over Middelhavet i vinter.