Reddet av sola

Fredagen regnet bort, men på lørdag kom både sola og folket. Det berget Vikafestivalen.

Kø ved inngangen

Mange ville få med seg Vikafestivalen i Mo i Rana.

Foto: Knut Folkestad / NRK

- Vi startet litt tøft på fredag med et vær vi ikke forbinder med sommer. Men så hentet det seg kraftig opp igjen på lørdag.

Slik oppsummerer festivalsjef Mats Mjelle Vikafestivalen i Mo i Rana. Fredag så det mørkt ut for festivalen, da regnet nesten tvang festivalledelsen til å avlyse konserten med DumDum Boys.

Les: - Min våteste spillejobb

Bare 1.500 mennesker møtte opp fredag, langt mindre enn Mjelle hadde håpet på. Men lørdag ble festivalen berget av finværet og Hellbillies.

- Publikumstallet er så som så, men når de folkene som er tilstede har det veldig bra, da har vi en festivalsuksess syntes vi. Det kan tyde på at sol pluss Hellbillies spilte en viktig rolle for at vi kom dit, sier Mjelle.

DumDum Boys kjøpte møbler

Askeladden Brukthandel hadde innredet de fem artist-garderobene med møbler fra forskjellige ti-år, fra 60-tallet og fram til i dag.

Dum Dum Boys og Hellbillies var innlosjert i 60-tallsgarderoben, med røde stoler, en fin liten toseters sofa, og en blytung symaskin av merket Singer. Og trønderrockerne i Dum Dum Boys var så fornøyd med møblene, at de kjøpte med seg hele stasen.

- De jublet, og la inn et bud på hele inventaret på en gang. Etter å ha kledd av seg ølbrillene og bedrevet litt realitetsorientering er det mulig de dempet budet litt, sier Mjelle.

- Vet du om de kjøpte symaskinen også?

- Nei, det vet jeg ikke, men det sto jo en symaskin der inne så det er meget sannsynlig.

Artistgarderobe

DumDum Boys falt pladask for møblene i artistgarderoben.

Foto: Knut Folkestad / NRK

Artistansvarlig Frode Eilertsen sier det er viktig for Vika-festivalen å gi artistene en ekstra opplevelse.

- Det er et rykte vi har bygd opp gjennom mange år, at når de kommer hit får de litt spesielle ting, og de blir litt overassket. Det ryktet går både i musiker- og managementmiljøet. Så DumDum Boys ble ikke så imponert over været, men de var tydligvis imponert over garderoben ettersom de ville ha den med seg hjem, sier han.

Uklar framtid for festivalen

Selv om festivalen tok seg kraftig opp lørdag, med langt flere besøkende og bedre vær, vil ikke festivalsjefen si noe om økonomien og mulighetene for å satse videre.

- Det er ikke uvanlig at vi må bruke et par uker for å se det store bildet. Det er et massivt apparat som skytes igang for en veldig kort periode. Da er det ikke alltid like lett å lære opp alle folkene like godt. Vi sitter ofte igjen med et stort puslespill som må legges før vi vet om vi har de pengene vi bør ha eller ikke, sier Mjelle.