Hopp til innhold

Frykter Hegnar flytter hovedkontoret sørover

Trygve Hegnars millionraid i Hurtigruten skaper frykt i nord.

MS Nordlys og MS Kong Harald i Harstad

FRYKT: I Narvik er det nå frykt for at Hurtigrutens hovdekontor i byen kan bli flyttet.

Foto: Atle Markeng / NRK

Trygve Hegnar

OPPKJØP: Fredag kjøpte Trygve Hegnar seg inn i Hurtigruten, med påfølgende stigende kurs.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

I Narvik er det nå frykt for at Hurtigrutens hovdekontor i byen kan bli flyttet. Årsaken er at Hurtigruten som nordnorsk selskap er sterkt redusert etter fredagens storsalg av aksjer til Trygve Hegnar. Det sier ordfører i Narvik, Karen Margrethe Kuvaas (Ap).

– Fortsatt ligger hovedkontoret i Narvik, og jeg ser ingen grunn til at ikke skulle være her. Men selvfølgelig er jeg bekymret den dagen vi ikke har aksjonæravtalen lenger, sier Kuvaas.

Hurtigrutens nye storeiere, Per Heidenreich og Trygve Hegnar, eier i dag tilsammen 37 prosent av aksjene i selskapet, og det er samtidig slutt på det hegemoniet som bankene, elektrisitetsverk og kommunene hadde i selskapet. Og som har bidratt til at hovedkvarteret ligger i landsdelen.

Kan endres i 2011

Det eksisterer en aksjonæravtale som sier at selskapets hovedkvarter skal ligge i Narvik, men denne aksjonæravtalen kan endres i 2011.

Kommunikasjonssjef Ragnar Norum i Hurtigruten, sier det er aksjonæravtalen som bestemmer hvor hovedkontoret skal ligge.

– Det er generalforsamlinga som må beslutte en endring fordi hovedkontoret er nedfelt i generalforsamlingen, sier Norum.

Orførerer Karen Margrethe Kuvaas og Narvik kommune, hadde ikke råd til å delta i emisjonen i vinter, og har dermed unngått å tjene penger på aksjeoppturen til Hurtigruten. Men aller viktigst for henne er at Hurtigruten blir i Narvik.

– Veldig trist

Karen M. Kuvaas

BEKYMRET: Ordfører Karen Margrethe Kuvaas er bekymret for at Hurtigrutens hovedkontor skal forsvinne fra Narvik.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Hurtigruta må fortsatt assosieres med Nord Norge, noe annet ville være veldig trist, sier Kuvaas.

Kommunikasjonsdirektør i Hurtigruten, Ragnar Norum, viser til at det var bankene i Nord-Norge som i hovedsak var med å berge Hurtitigruten ved å delta i emisjonen sist vinter.

En av disse bankene var Sparebanken Nord-Norge, som fredag solgte halvparten av sine aksjer til Trygve Hegnar, og som har skaffet seg en pen gevinst.

Mindre nordnorsk

MS Lofoten

FRYKTER FLYTTING: Gamle M/S Lofoten er en av Hurtigrutens mest trofaste travere. Nå frykter folk i Narvik at skipets hovedkontor blir flyttet.

Foto: Atle Markeng / NRK

Viseadministrerende direktør i banken, Oddmund Aasen, innrømmer da også at Hurtigruten er i ferd med å bli et mindre nordnorsk selskap.

– I forhold til eierskapet har det definitivt skjedd et stort skifte. Men det har kanskje en positiv betydning at det har kommet inn eiere som har en veldig sterk interesse for det de har investert i, sier Aasen.

Hva vil Trygve Hegnar med Hurtigruten? Diskuter her!