NRK Meny
Normal

Rec vurderer å selge to fabrikker

Wafer-fabrikkene i Glomfjord og Herøya tjener ikke nok penger. Derfor kan de nå bli solgt.

REC, solcellefabrikk Glomfjord

KAN BLI SOLGT: Ledelsen i REC utelukker ikke at solcellefabrikken i Glomfjord kan blir solgt.

Foto: Knut Haarvik / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fabrikken har flere hundre ansatte, og disse lever nå i spenning for hva som kan skje i nær framtid. Konserndirektør i solcelle-selskapet REC, John Andersen, er nemlig ikke fremmed for tanken på at wafer-fabrikkene i Glomfjord i Nordland og på Herøya i Porsgrunn kan bli solgt.

– Vi opererer i en bransje med stadige omskiftinger, og det er grunn til å tro at strukturen i industrien vil endres over tid. Derfor vil det være uklokt å ikke holde mulightene åpne, sier John Andersen.

Ingen pengemaskin

Det er på silisium at REC tjener det meste av pengene. Silisium er råstoffet for produksjonen av det som kalles wafere, og som igjen gjør at det er mulig å produsere solcellepanel.

I Dagens Næringsliv har analytikere og aksjonærer sagt at REC må selge waferbiten fordi selskapet ikke tjener penger.

– Tungt og slitsomt

– Man ser at å være i alle deler av verdikjeden er tungt og slitsomt. Det er vanskelig å få full utnyttelse, sier Preben Rasch-Olsen som er analytiker i meglerhuset Carnegie.

Han er blant de som mener REC ikke har det som skal til for å spre virksomheten for mye og derfor bør satse på silisium.

REC Scanwafer på Herøya

REC Scanwafer på Herøya .

Foto: NRK / NRK

– Blant de beste i verden

– For REC sin del er det jo spesielt innenfor silicium de er blant de beste i verden med de desidert laveste kostnadene og en ganske unik produksjonsmetode, sier Rasch-Olsen.

Tidligere Hydro-sjef i Glomfjord, og nå med engasjement i Meløy Næringsutvikling, Finn Nordmo, frykter ikke eventuelle nye eiere.

– Jeg tror ikke det vil komme inn nye eiere for å bygge ned det som er. Installasjonene, kompetansen og folkene er ikke noe du flytter med deg hvor som helst, sier Nordmo.