Hopp til innhold

REC kutter nye 65 stillinger i Glomfjord

REC fortsetter å kutte i Glomfjord. I løpet av januar blir 65 ansatte permittert og produksjonen halvert. – Dette er kroken på døra for REC i Norge, sier aksjeanalytiker.

REC Glomfjord

I en pressemelding skriver REC at de vil kutte 50 prosent av sin monowaferkapasitet i Glomfjord. De midlertidige kuttene er ventet å ramme 65 ansatte.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

I oktober la REC ned store deler av produksjonen i Norge. Den eldste waferfabrikken på Herøya, multiwaferfabrikken i Glomfjord og solcellefabrikken i Narvik ble lagt ned permanent og 700 ansatte mistet jobben.

I Glomfjord i Meløy kommune i Nordland sto 200 igjen uten jobb, men en liten trøst var at Mono-fabrikken, den mest moderne delen av RECs virksomhet, ble spart.

Men nå velger REC å kutte også her.

I en pressemelding skriver REC at de vil kutte 50 prosent av sin monowaferkapasitet i Glomfjord. De midlertidige kuttene er ventet å ramme 65 ansatte.

– Lave spottpriser

Årsaken til permitteringen er de lave spotprisene på såkalte wafere som brukes til å produsere solcellepaneler.

– Spotprisene har stabilisert seg sammenlignet med det vi så gjennom store deler av 2011, men de er fortsatt lave. I tillegg er det i første kvartal erfaringsmessig mindre etterspørsel. Derfor ønsker vi nå å redusere eksponeringen vår, og stenger derfor midlertidig ned halvparten av produksjonen i Glomfjord, sier konserndirektør John Andersen.

I en børsmelding skriver selskapet at produksjonen ved fabrikkene i Singapore og USA fortsetter som før med full kapasitet.

– Kroken på døra

Andersen sier håpet er at produksjonen vil komme i gang igjen for fullt så fort som mulig.

Det tror ikke aksjeanalytiker Håkon Levy i DNB Markets.

Han mener all produksjon i Norge vil forsvinne i løpet av få måneder. Dagens permitteringer er bare et skritt i den retning.

– Dette anlegget har vært ulønnsomt i lang tid. Jeg tror resten av produksjonen i Norge vil bli lagt ned i løpet av første kvartal. Dette er kun et skritt mot dette, sier Levy til Dow Jones Newswires ifølge E24.no.

Fikk fem millioner

Kun ti dager før julaften fikk Mono-fabrikken fem millioner til effektivisering for å overleve.

Innovasjon Norge støttet et utviklingsprosjekt ved REC Mono i Glomfjord med 5 millioner kroner. Totalt skal det brukes vel 20 millioner på prosjektet, og målet er å sikre varig drift.

Vil hjelpe gjennom tøff tid

Næringsminister Trond Giske håper de offentlige pengene vil bidra til å berge arbeidsplassene i Meløy.

– Vi håper disse pengene kan være med å hjelpe Glomfjord gjennom ei tøff tid. Og at styret i REC finner det verdt å fortsette driften i Glomfjord, sier Giske.

Men er ikke fem millioner bare en dråpe i havet?

– Det er strenge regler i EØS-området for hvordan vi kan støtte prosjekter. Det som er problemet nå er at det er dårlige priser ute i Europa på grunn av krisen og fordi kineserne er kommet med ny produksjon, sier næringsminister Trond Giske.

Konsekvenser av RECs nedleggelser:

Video 1dba967c-c44d-40ee-9592-a10b0ca6ce6b.jpg