NRK Meny
Normal

Reagerer på konfirmasjonsundervisning i skoletiden: – Det er mye som er lov som man burde avslutte

Mens flere norske kommuner går vekk fra konfirmasjonsundervisning i skoletiden, holder man fast på tradisjonen i Lofoten. – Vi legger til rette for også andre religioner, sier varaordføreren i Vestvågøy.

Konfirmasjon i Hamar Domkirke

I Vestvågøy i Nordland blir 24 timer i løpet av skoleåret satt av til konfirmasjonsundervisning.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Lokalpolitikerne i Vestvågøy kommune i Lofoten vedtok nylig at elever skal få konfirmasjonsundervisning i skoletida. Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, mener vedtaket er problematisk.

– Det er beklagelig at eksterne aktører får boltre seg i skoletiden. Det bør være et klart skille mellom kunnskapsformidling om religion og trosopplæring. Dette er et veldig sensitivt område, sier han.

Jens Brun Pedersen

Jens Brun-Pedersen i Human-etisk forbund mener religion og kunnskapsformidling må holdes adskilt.

Foto: Human-Etisk Forbund

Men slik ser ikke flertallet av politikerne i Vestvågøy på saka. I siste kommunestyremøte vedtok å trosse rådmannens anbefaling og å si ja til at konfirmasjonsundervisning kan foregå i skoletida.

– Det er kun 24 timer det er snakk om. Det er ikke all verden når man ser på hva man ellers bruker skoletiden til, sier varaordfører i Vestvågøy, Anne Sand (Sp).

Det var Lofotposten som først omtalte saken.

– Vi legger til rette for religioner

Kommunen holder dermed fast på en praksis som stadig flere kommuner går bort i fra, og det gjør det med loven i hånd. Utdanningsdirektorratet har sagt at det er opp til kommunene hvordan dette skal praktiseres.

– Det er mye som er lov som man burde avslutte. Vi bør alle innse at vi lever i et mer pluralistisk samfunn enn vi gjorde tidligere og da er slike prinsipper viktige å holde på. Nemlig at trosopplæring er foreldrenes banehalvdel, mens skolene skal stå for kunnskapsformidlingen, sier Brun-Pedersen.

I over 25 år har Bøstad skole i Vestvågøy hatt konfirmasjonsundervisning i skoletiden. Selv om kommunen tidligere har fått klager på ordningen, mener varaordføreren at mange foreldre er fornøyde med hvordan den praktiseres, ettersom den gjør at elevene dermed kan komme seg hjem med skolebussen.

– Dette er en praksis som er på vikende front over hele landet. Jeg har forståelse for praktiske problemer, men dette kan løses ved for ekspempel å ha konfirmasjonsundervisningen like etter at skoledagen er over, sier Jens Brun-Pedersen.

– Blir stående utenfor

Vedtaket i kommunestyret ble gjort med 17 mot 12 stemmer. SVs Vetle Seierstad var en av dem som stemte imot.

– Når man gjennomfører konfirmasjonsundervisning i skoletiden, fører det til at mange bli med. De få elevene som ikke ønsker å konfirmere seg i kirken blir stående utenfor det sosiale i de timene det gjelder, sier kommunestyrerepresentant Seierstad.

Vetle Seierstad

Kommunestyrerepresentant Vetle Seierstad i Vestvågøy stemte mot konfirmasjonsundervisning i skolen.

Foto: Privat

– Jeg mener man ikke legger til rette for kun en religion. Muligheten er der også for andre religioner. Jeg kjøper ikke at konfirmasjonsundervisning i skoletiden gjør at kirken påvirker elevene til å ta kristelig konfirmasjon. Ungdommen har tatt sitt valg og blir med på den aktuelle ordningen utfra det, sier varaordføreren.