Mener klamydia-tittel var «helt i grenseland»

«Klamydia-epidemi herjer i Glimt», slo Avisa Nordland opp på nettsidene sine i dag. – Kunne skape et uheldig inntrykk, sier Glimt-direktør Bjørn-Tore Hansen.

Skjermdump fra Avisa Nordland

Skjermdump fra Avisa Nordlands nettside. Nå har de vinklet om til «Klamydia-lungebetennelse herjer i Glimt».

Foto: Skjermdump fra an.no

I dagens Avisa Nordland på nett kunne man i en artikkel lese følgende overskrift: «Klamydia-epidemi herjer i Glimt-garderoben».

Fra an.no

Slik så den opprinnelige tittelen ut inne i nettartikkelen.

Foto: Skjermdump fra an.no

Men det handlet ikke om klamydia slik de fleste av oss kanskje kjenner det, men det avisa omtaler som «klamydia-lungebetennelse» – eller TWAR. Avisa har senere endret tittelen etter reaksjoner. Glimt-direktør Bjørn-Tore Hansen er blant dem som reagerte.

– Avisa får selv forklare vurderingene bak tittelen. Det er ikke direkte feil, men man kunne komme til å tenke på helt andre ting enn det dette egentlig handler om.

– Hva tenker du om det?

– Det er ikke bra, for dem som bare leste tittelen ga dette et uheldig inntrykk. Hvis avisa ikke ønsket å bidra til spekulasjoner, burde de ha vinklet annerledes.

– I grenseland

Det latinske navnet er «Chlamydophila pneumoniae», og er ifølge Wikipedia en bakterie som overføres ved nærdråpesmitte og direkte kontaktsmitte (se faktaboks).

Det er Glimt-spillere Jens Petter Hauge og Fredrik Andre Bjørkan som har fått påvist bakterien. Hauge sier til NRK at han syntes tittelen lå helt i grenseland.

– Jeg har fått en del kommentarer på dette, og ser for så vidt humoren i det. Men de som ikke leste hele teksten, kan ha misset poenget og hva dette handler om.

– Det er i grenseland, gjentar Hauge.

– Hvordan går det ellers med deg?

– Nå går jeg på en kraftig antibiotikakur som jeg håper tar knekken på dette. Jeg starter med lett trening og håper å raskt være tilbake.

Facebook-brukere reagerer

I kommentarfeltet til avisas egen Facebook-side reagerte flere.

– Skjerpings, dette holder ikke AN. Dere skjemmer ut både dere selv og Bodø/Glimt på denne måten, skriver én person.

– Det er jo ikke bare en misvisende overskrift med vilje, det grenser jo til ondsinnet. Skjerpings! skriver en annen.

Jan Eirik Hanssen, sjefredaktør Avisa Nordland

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Rundt to og en halv time etter at saken først ble publisert, endret Avisa Nordland først tittelen til «TWAR-epidemi herjer i Glimt». Deretter til «Klamydia-lungebetennelse herjer i Glimt».

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen sier til NRK at de står fast ved at den opprinnelige tittelen var korrekt, og understreker at den første linjen i teksten ikke ga rom for misforståelser.

– Vi har vært i kontakt med medisinske kilder som har opplyst at «klamydia-lungebetennelse» er den korrekt benevnelsen, og at TWAR er et begrep som er i ferd med å bli utdatert.

– Når vi likevel har valgt å presisere i tittelen at dette er en «klamydia-lungebetennelse», er det på bakgrunn av reaksjoner vi har fått om folks allmenne oppfatning av klamydia som en kjønnssykdom. Vi står ved begrepsbruken, men forstår at folk kan misoppfatte og har derfor endret tittelen, sier Hanssen.

Etter at tittelen ble endret, sier Glimt-spiller Jens Petter Hauge følgende:

– Det ser bedre ut nå, og litt mindre rom for misforståelse. Den første var ikke helt bra, sier han.

– Med den første tittelen og mitt bilde rett under der det stod at jeg ønsket å bli frisk. Ja, det var ikke bra, sier Hauge.

Også Bjørn-Tore Hansen synes endringen er til det bedre, og skaper mindre rom for spekulasjoner.

Noen av reaksjonene på Twitter:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Og svaret fra Glimt:

Laster Twitter-innhold