Hopp til innhold

Reagerer på etikken i Rana

Professor reagerer på måten politikerne i Rana har håndtert korrupsjonssaken mot rådmannen og teknisk sjef.

Asbjørn Røiseland

BØR VENTE: det mener professor Asbjørn Røiseland om politikerne i Rana sin håndtering av korrupsjonssaken.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Nordland, Asbjørn Røiseland, mener vedtaket i Rana kommunestyre om å frikjenne rådmannen og teknisk sjef for brudd på etikkreglene, er underlig når politiet forstatt etterforsker de to for korrupsjon.

– Når først politiet har valgt å etterforske en sak, bør jo kommunestyret avvente resultatet av det før de trekker en konklusjon.

– Vil slå tilbake

– For skulle etterforskninga som pågår konludere med at noe ulovlig har pågått, vil jo det slå tilbake på kommunestyret. Det er en risikabel situasjon kommunstyret har satt seg i, dersom rådmannen og teknisk sjef blir tiltalt, sier Asbjørn Røiseland.

Saka der både rådmannen og teknisk sjef i Rana har fått låne et hus i Tyrkia gratis av en lokal forretningsmann, og der rådmannen i tillegg har fått kjøpe en leilighet langt under takst, engasjerer og splitter Rana-samfunnet.

Temperaturen øker

Og når et flertall i kommunestyret velger å frikjenne de to, øker den politiske temperaturen.

Ordfører i Rana, Geir Vaage, er lite villing til å gå inn i en debatt om hvorvidt han frykter at hans to ansatte blir siktet. Han velger å se kommunestyrevetaket isolert fra politietterforskningen.

– Har fulgt kontrollutvalget

– Kommunestyret var veldig klar på at man skulle behandle kontrollutvalgets rapporter uavhengig av politietterforskningen. Og det har også kommunestyret gjort, sier Vaage.