Hopp til innhold

Anmeldt jeger: – Videoene er tatt ut av sammenheng

I går anmeldte NOAH åtte jegere fra hele landet for dyreplageri. Nå forteller lederen av den omtalte Facebook-gruppen sin versjon av saken.

Videoer og bilder fra lukkede Facebook-grupper viser mink som rives i hjel av jakthunder mens eierne roser hundene. – Dette er ikke jakt, mener Norge Jeger og Fiskeforbund. NOAH

RIVES I HJEL: Videoen viser hvordan hundene trenes til å angripe mink og rev. Hundene er sladdet slik at de ikke kan gjenkjennes.

Videoene og bildene som NOAH har anmeldt

«Under dagens revejakt fant hundene en mink, som de etter hvert grov ut og fisket selv», skriver jegeren på Facebook. Hundene er sladdet slik at de ikke kan gjenkjennes.

– Jeg mener at mye av det de sier er feil. Her har de klippet til bildene slik at det skal se mest mulig jævlig ut for å gjøre folk mest mulig forbanna, uten at man vet hva som er sammenhengen bak.

NRK fortalte i går om at NOAH har anmeldt åtte jegere fra hele landet for dyreplageri. Organisasjonen har fått tak i bilder og videoer fra lukkede Facebook-grupper som viser mink som rives i hjel av jakthunder mens eierne roser hundene.

– Dette viser en tydelig ukultur hvor dyrevelferd ser ut til å være et ikke-tema. Man er vitne til dyrs lidelser, og de viser skremmende holdninger. Det vi ser er på linje med den omstridte og nå forbudte engelske revejakten, sa NOAH-leder Siri Martinsen i går.

NRK har fått tak i administratoren bak Facebook-gruppa for å få hans side av saken. Han er en av jegerne som NOAH har anmeldt for å ha oppfordret til å legge ut de omtalte videoene.

Mannen ønsker å være anonym, men forteller at anmeldelsene kom som et sjokk på han i går.

– Jeg mener NOAH her ikke har satt seg godt nok inn i situasjonen bak. Er dyret skadeskutt? Er det folk i nærheten som medfører at man ikke kan bruke våpen? Er det fare for rikosjett? Her er videoene tatt helt ut av kontekst.

– Dør momentant

Mannen understreker at han er for at jakten skal drives så humant som overhodet mulig.

– Det er alltid en målsetting at hunden skal finne minken og få den til å bli stående i ro, slik at jegeren kan avlive dyret på en rask og effektiv måte. Hunden kan dessuten bli skadet hvis den er i fysisk kontakt med dyret.

Men selv om det er en målsetting at det er jegeren som skal avlive, er ikke det alltid praktisk mulig, legger han til.

– Jegeren er ikke like liten som en hund, så vi kommer oss ikke alltid til slik at vi kan få skutt minken.

– Helt feil å angripe jegerne

Administratoren understreker samtidig at han ennå ikke har fått tid til å sette seg ordentlig inn i saken, og har kun lest medieoppslagene så langt.

Hans forståelse av NOAH, er at de forsøker forby all jakt, og at de er nesten villige til å gjøre hva som helst for å nå dette målet.

– Det å gå i strupen på oss predatorjegere, blir helt feil. De kaller meg dyremishandler fordi jeg har oppfordret til å legge ut jaktvideoer, men jeg har aldri oppfordret til mishandling av dyr. Jeg har drevet med jakt siden jeg var 16, og har opparbeidet meg en del kompetanse gjennom alle disse årene.

Det å gå i strupen på oss predatorjegere, blir helt feil.

– Hvordan oppfatter du selv innholdet i disse videoene?

– Som sagt kjenner jeg ikke til alle situasjonene som ligger bak. Jeg snakket imidlertid med jegeren som filmet videoen med reven i går, og han fortalte at reven var skadeskutt, og at den har en tendens til å gjemme seg bak steiner og lignende.

– Også den videoen der en hund hentet en mink fra et hi og rister den, er et eksempel på at det ikke alltid er lett å komme til med våpenet slik at man får avlivet dyret. Man får ikke alltid flyttet unna hunden slik at man kommer til. Ting er ikke så svart-hvitt som NOAH mener at det er, fortsetter han.

– Er du redd for at denne saken vil skade ryktet til jegere i Norge?

– Det er vanskelig å si noe om konsekvensene enda, men det er tydelig at de vil lage en så stor sak som mulig. Men jakt generelt sett har blitt gjennomført siden tidenes morgen, så de vil aldri klare stoppe den.

– Dyrevernekstremister

Norges Jeger og Fiskeforbund uttrykte i går at de ikke likte det man ser på videoen øverst i denne saken, men at de ikke vil gå så langt som å kalle det for dyremishandling.

Også Jan Monsen har engasjert seg i saken. Han sitter i sentralstyret for Norges Jeger- og Fiskerforbund, har tidligere vært fylkesleder i Hordaland og har jobbet som jegerinstruktør siden 1986.

Han mener NOAH forsøker å skape storm i et tomt vannglass.

Minken lever kanskje i to-tre sekunder.

Jan Monsen

– NOAH er dyrevernekstremister. Det er bare å søke i Google. De leter til enhver tid etter argumenter for å forby enhver form for jakt, mener han.

Han har fulgt aktiviteten i den aktuelle Facebook-gruppa i lengre tid.

– Jeg har registrert at oppførselen til enkelte ikke har vært helt heldig, og her burde de tenke seg om. Man ler og flirer. Generelt sett er det ofte ungdommer som synes det er spennende, og som får et adrenalinkick av jakta. Det er dette NOAH bruker i sin argumentasjon.

– Rent avlivningsmessig har det ikke noen betydning. Minken lever kanskje i to-tre sekunder. At hunden fillerister dyret etterpå ligger i hundens natur, for å vise at dyret er dødt.

– Hva kan du si om minken generelt sett?

– Minken er svartelistet av myndighetene, fordi den dreper alt som heter sjøfuglliv langs kysten. Man er nødt til å bruke hunder for å kunne drive effektiv jakt. Så jeg er ikke helt enig i NOAHs vurdering av saken, og tror politiet vil være enig.

– Ingen tvil om at dyrene lider

NOAH-leder Siri Martinsen skjønner ikke hvorfor de blir kalt «dyrevernekstremister».

Siri Martinsen, NOAH

LIDER: – Dyrene lider i høyeste grad, og det er ulovlig, sier NOAH-leder Siri Martinsen.

Foto: Bente Isefjær

– Jeg synes det er spesielt å bli kalt dette, spesielt fordi vi jobber for respekt og hensyn til levende skapninger. Det er et usaklig angrep som forteller mye, sier hun.

Martinsen mener de i høyeste grad har tatt med konteksten til de omtalte bildene og videoklippene.

– I denne gruppen fremstilles denne oppførselen som noe positivt. Det viser også kommentarene, som vi har tatt med i anmeldelsen. Det er det som er konteksten.

– Er det slik at dyrene avlives raskt?

– Dyrene lider i høyeste grad. De skriker i redsel og smerte, og viser tydelig frykt. Det er ulovlig, og vier noe av den samme fremgangsmåten som den engelske revejakta, som har vært kontroversiell i årevis. Jeg merker meg at man prøver forsvare denne typen jakt, og det er ikke greit.

Hvit mink

SVARTELISTET: – Minken er svartelistet av myndighetene, fordi den dreper alt som heter sjøfuglliv langs kysten, sier Jan Monsen.

Foto: Ron Bruinvis