Razzia mot tørrfiskeksport til Vest-Afrika: – Vi vet ikke hvor fisken kommer fra

Under en storaksjon på Alnabru i Oslo i går ble det funnet hel container og åtte varebiler full av tørrfisk som skulle eksporteres til Nigeria. – Vi mistenker at denne eksporten ikke rapporteres, sier seksjonssjef i Fiskeridirektoratet.

Aksjon på Alnabru.

Operativ uteleder Vidar Nårstad i Tollregion Oslo og Akershus konstaterer at bruktbilen er fyllt med tørrfisk.

Foto: Thore Simenstad, Tollvesenet.

Flere etater deltok onsdag i en større aksjon mot mistenkt ulovlig eksport av biler, bleier og tørrfisk til Nigeria. Tre personer er pågrepet, mistenkt for brudd på utlendingsloven.

– Etatene mistenker at mye av eksporten i virksomheten er svart økonomi, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse i Tollvesenet.

Store mengder tørrfisk

Blant beslagene fant kontrollørene en container og åtte varebiler full av tørrfisk og tørkede fiskehoder.

– Vi må anta at denne fisken er kjøpt hos en eller flere norske produsenter, sier seksjonssjef Frank Ove Olsen i Fiskeridirektoratet til NRK.

Kontroll- og tilsynsmyndighetene mistenker at betydelige mengder tørrfisk blir sendt ut av Norge uten at eksporten blir rapportert eller at mengden tørrfisk som deklareres er mindre enn det som virkelig eksporteres som ledd i svart økonomi.

– Det er for tidlig å konkludere hvor tørrfisken kommer fra, men vi har også beslaglagt en del dokumenter i aksjonen som kanskje kan gi svar, sier Olsen.

Forurenset fisk

Aksjon på Alnabru.

Flere etater deltok onsdag i en større aksjon mot mistenkt ulovlig eksport av biler, bleier og tørrfisk til Nigeria.

Foto: NRK

For et par uker siden stoppet Mattilsynet en container med tørrfisk som skulle sendes til Nigeria. Årsaken var dårlige hygieniske forhold og forurensning, dårlig kvalitet på tørrfisken og manglende dokumentasjon om hvem som har produsert tørrfisken.

Ifølge Aftenposten inneholdt containeren også en lastebilmotor som lekket olje som trakk inn i fisken.

Ifølge seksjonssjef Frank Ove Olsen i Fiskeridirektoratet foreligger det mistanke om omfattende svindel på flere områder.

– Kan ende som politisak

– Men det er for tidlig å konkludere. Men vi vet at denne formen for transport har foregått over tid. Målet vårt er å komme til bunns i saken. Dersom det avdekkes brudd på Havressursloven eller andre bestemmelser i fiskerilovgivningen vil vi gå videre med saken som politsak, sier Olsen.