Hopp til innhold

Raymond (17) kombinerer skole og natur: – Innerst inne vil jeg bare være ute

–Unge vil ut i naturen. Knut Hamsun videregående har siden oppstart i 2013 økt fra 16 til 20 elever. Linjen er unik, den eneste i landet.

Raymond Martinussen, 17 år fra Bodø flyttet til Hamarøy.

FRA BODØ TIL HAMARØY: 17-årige Raymond Martinussen fulgte drømmen om å kombinere friluftsliv og skolegang på videregående.

Foto: STINE HÅVEMOEN / NRK

Oppeid i Hamarøy trekker stadig flere ungdommer som ønsker å gå friluftslivsfag. For 17-årige Raymond Martinussen passer det perfekt å få kombinert naturopplevelser med skole.

– Med en gang du kommer ut til Hamarøy så blir du målløs. Det er så flott. Den første uka gikk vi en femdagers tur hvor vi ble kjent, lå i telt og fikk oppleve nordlys, forteller Martinussen.

Martinussen flyttet fra familien til fordel for interesser og skolegang. Det er alltid en viss spenning knyttet opp mot det å flytte alene på hybel.

– Det var spesielt. Jeg hadde ikke tenkt som 10.-klassing å flytte ut for meg selv, men det er overraskende fint. Du blir kjent med medelevene og lærere så du føler deg ikke alene, sier Martinussen.

Oppmerksomhet fra forsvaret

Medelev i samme klasse, Sunniva Sande (16) er enig med Martinussen.

Sunniva Sande på isfiske.

ISFISKE: Sunniva Sande har på seg en fjellduk/gjervenduk for å isolere seg fra kulde og vind.

Foto: PRIVAT

– Det var skummelt å flytte alene. Men den felles lidenskapen for friluftsliv er det som trekker oss til Hamarøy, forteller Sande.

Rektor ved Knut Hamsun videregående, Elin Eidsvik merker at ungdommene som går friluftslivsfag blir modne og godt rustet for veien videre.

Elin Eidsvik, rektor ved Knut Hamsun videregående skole

FORNØYD: Rektor ved Knut Hamsun videregående, Elin Eidsvik er fornøyd med at flere ungdommer vil studere friluftslivsfag.

Foto: KAROLINE O.A. PETTERSEN

– En linje som tilbyr friluftsliv til ungdom på videregående er viktig. Opplæringen elevene får i de ulike fagene som friluftslivslære, folkehelse og turledelse gir en unik innsikt og forutsetning for å takle fremtiden, mener Eidsvik.

Forsvaret har også bemerket seg tyngden elevene tar med seg fra en slik linje.

– En rekrutteringsoffiser hadde kommentert at de faktisk merket erfaringen og kunnskapene til kandidatene som tidligere gikk på friluftslivslinja ved Knut Hamsun. Årsaken var at elevene har lært seg å gå, lært å bære sekk og vet hva det vil si å være ute, forteller Eidsvik.

Unik natur i nord trekker søringer

Friluftslivslinja er en landslinje, noe som gjør at flere av studentene kommer fra andre steder enn Nordland. Sander Bull Nordlund (16) reiste fra Østfold til Nordland. Hans første møte med Hamarøy var naturen.

– Miljøforandringen var ganske stor, men min første tanke var wow, for en fin natur! Det er ikke slik natur der jeg kommer fra, mer noen små skoglapper, forteller Nordlund.

Sunniva Sande trekker medelev Sander Bull Nordlund i pulk.

SAMHOLD: Sunniva Sande trekker Sander Bull Nordlund i pulk. Nordlund gikk på krykker, men medelevene løste problemet og fikk han med på turen.

Foto: PRIVAT

Under et utenlandsopphold møtte Nordlund tilfeldigvis på en av lærerne ved Knut Hamsun. Han tipset om linjen, noe som fikk Nordlund til å søke.

Fokus på sporløs ferdsel

Å ferdes i naturen gir uante muligheter og dette nyter vi i Norge godt av. Allemannsretten er retten til fri ferdsel i utmark. Friluftslivslinjen fokuserer på nettopp dette.

Vi skal ikke etterlate oss søppel og diverse. Har vi samlet greiner til ved så skal det samles fint før vi drar videre. Det skal ikke vises at vi har vært der, forklarer Martinussen.