Hopp til innhold

Naboer raser: – Lukta ødelegger livene våre

Innbyggerne som bor i nærheten av Helgeland Bioenergi mener lukta fra kompostanlegget er så grusom, at de har gått til politianmeldelse. – Dette er uutholdelig, sier nabo.

Helgeland Bioenergi / avfall

Avbildet er slaktavfall fra avfallsanlegget Helgeland Bioenergi. Ifølge fotografen er det en blanding av forskjellige dyreinnvoller, og lukta skal være uutholdelig.

Foto: Privat

– Luktproblematikken ble bare verre og verre, nå er det så ille at det ligger som en sterk pest over hele dalen, sier Tor Evensen.

Evensen bor på Nyland i Holandsvika, omlag en og en halv mil fra Mosjøen. Han er naboen til Helgeland Bioenergi, som tar i mot slakteavfall som tarmer og innvoller for å lage kompostjord.

Tor Evensen

Tor Evensen sier til NRK at lukta som ligger over dalen minner om en pest.

Foto: Privat
Kompost fra Helgeland Bioenergi

– Slakteavfallet ligger jo ute og forpester, sier Steinar Utnes.

Foto: Privat

– Når man er ute kjenner man lukta med én gang. Grilling er for eksempel ikke så koselig lenger, heller ikke å gå seg en vanlig tur. Lukta ødelegger rett og slett livskvaliteten vår. Jeg vet det er et sterkt uttrykk, men det er sant, sier Evensen til NRK.no.

Ble forsikret om luktfri prosess

Helgeland Bioenergi startet i sommer, og naboene fryktet sjenerende lukt allerede før oppstart.

– Gjennom folkemøter og informasjon fra firmaet ble vi forsikret om at dette skulle bli helt luktfritt og gi oss null problemer, forteller Evensen.

Men da firmaet startet opp ble naboenes frykt bekreftet. Tor Evensen sier det var som ei uforklarlig, veldig ubehagelig lukt.

– Det er rett og slett råtnende slaktavfall. Lukta har blitt så sterk nå at det har blitt vanskelig å sove med vinduet åpent om natta, sier den fortvilte naboen.

– Vi er hjelpesløse

NRK har i dag blitt kontaktet av flere naboer som er fortvilte over lukta de daglig må omgi seg med.

Evensen er, sammen sammen med seks andre naboer, med på anmeldelsen av Helgeland Bioenergi. Anlegget ble onsdag anmeldt for miljøkriminalitet under forurensningsloven, skriver Helgeland Arbeiderblad.

– Vi er ganske hjelpesløse dersom vi ikke får hjelp til å stoppe dette, sier Steinar Utne til NRK.no.

Utnes er også nabo med anlegget, og med Tor Evensen. Han bekrefter naboens beskrivelse av at lukta bare blir verre og verre.

– Slakteavfallet ligger jo ute og forpester. Da det var kulde, roet lukta seg, men med mildværet har det vært full teninng med lukt, sier Utnes.

Han håper at noen nå tar ordentlig tak i problemet.

– Matlysten forsvinner

– Jeg håper noen kommer inn og får sikret de dungene, eller får det destruert, slik at lukta blir borte. Og også at de får sikret avfallet mot rotter, fugler og dyr.

Naboene ble lovt at lukta skulle forsvinne når filtrene på anlegget var kommet i gang. Det har ikke skjedd.

– Det har vært perioder at jeg på tur hjem har gledet meg til å spise middag og slappe av, men når man kjører de to siste kilometerene gjennom dalen og møter den stanken, er all matlyst borte. Man blir kvalm og uggen

To uker på å rette feil

Naboer reagerer kraftig på lukta som kommer ut av Helgeland Bioenergis anlegg i Vefsn.

Råtten lukt holder folk innendørs

Helgeland Bioenergi hadde tillatelse til å ta i mot slaktavfallet, men etter at Fylkesmannen var på befaring for litt siden, ble det innført inntaksstopp, skriver Helgeland-Arbeiderblad i papiravisa.

Ifølge Miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen har selskapet to uker på å rette feilene som ble avdekket på befaring, knyttet til prosesseringa av avfallet.

På spørsmål om hvordan han reagerer på anmeldelsen, svarer styreleder Jon Lind i Helgeland Bioenergi til Helgeland Arbeiderblad at:

– Jeg oppfordrer dere til å lese fylkesmannens tilsynsrapport etter at de var på befaring.

Jon Lind sier også til avisa at han vil komme med en uttalelse i saken 8. desember.

NRK har prøvd å komme i kontakt med Helgeland Bioenergi for kommentar uten hell.