Hopp til innhold

– Jeg burde heller dratt offshore

I sommer investerte Stein Ronny Vornes (25) 12 millioner i en fiskebåt. Men da ante han ingenting om at torskeprisene skulle stupe før inngangen på sesongen.

Stein Ronny Vornes

– Det er helt forferdelig at de kan holde på sånn med oss fiskere, sier 25 år gamle Stein Ronny Vornes.

Foto: Silje Helene Nilsen/Sortlandsavisa

– Det er helt forferdelig at de kan holde på sånn med oss fiskere, sier Stein Ronny Vornes.

Han ble mildt sagt overrasket over at Norges Råfisklag og fiskeindustrien i går ble enige om å sette ned minsteprisen for torsken i den viktigste vektklassen med tre kroner kiloen.

– Jeg hadde forestilt meg at de satte ned prisen med en og en halv krone. Tre kroner var vel mye og jeg er veldig skuffet over råfisklaget som gjør dette her, sier Vornes.

– Et knapt budsjett

Det er likevel lite 25-åringen kan gjøre. Han har et knapt budsjett etter investeringene i sommer.

– Hvis jeg ligger i ro går jeg konkurs. Jeg har ikke noe valg, jeg må bare ro, sier han.

– Vil du tjene penger i det hele tatt?

– Det tror jeg nesten ikke. Men hvis vi ikke fisker taper vi alle pengene. Jeg har to valg: enten fortsetter jeg og ro eller så må jeg selge.

(artikkelen fortsetter under)

Stein Ronny Vornes

Allerede som 20-åring kjøpte Stein Ronny Vornes seg egen sjark. Nå er den solgt og 25-åringen har en fiskebåt med en total kvote på 124 tonn sløyd fisk.

Foto: Silje Helene Nilsen/Sortlandsavisa

Sterke reaksjoner

Vornes er fra fiskeværet Myre ytterst i Vesterålen. Han forteller at det er flere enn han som er oppgitt.

– Jeg var inne en tur på Facebook i går og så kommentarene der. Det var mange som var frustrert, irritert og forbannet.

Han forstår likevel at noe må gjøres med prisene.

– Men det får være måter på. Selv om kvantumet gikk opp, kommer vi garantert ikke til å tjene det samme som i fjor. Men disse prisene er det nesten som om vi gir bort fisken.

– Hadde jeg visst dette her, så hadde jeg heller dratt offshore, fortsetter han.

Vanskelige forhandlinger

Det var harde forhandlinger som i går endte med sterkt reduserte priser.

– Minsteprisene er preget av en betydelig økning i torskekvantumet og at det er et særdeles vanskelig europeisk marked, sier administrerende direktør Trygve Myrvang i Norges Råfisklag.

Trygve Myrvang

Trygve Myrvang i råfisklaget.

Steinar Jonassen/Nordland fylkes fiskarlag

Steinar Jonassen frykter konsekvensen av de nye torskeprisene.

Foto: Beth Mørck Pettersen/NRK

Norges Råfisklag og fiskeindustrien ved Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) og Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) betegnet forhandlingene som vanskelige, men partene kom til slutt til enighet om nye minstepriser.

– Helt avgjørende

Det var avgjørende at man kom fram til minstepriser som står seg gjennom hele sesongen, mener de.

– Uenighet nå ville ført til betydelig markedsuro og vært uheldig for hele torskesektoren, sier Geir Ove Ystmark i FHL som var forhandlingsleder for fiskeindustrien.

Dramatisk for fiskeflåten

Men Nordland Fylkes Fiskarlag er likhet med Vornes uenige i utfallet av forhandlingene.

– De nye minsteprisene vil få dramatiske konsekvenser for hele den norske fiskeflåten. Med en minstepris på torsk på litt over ti kroner per kilo får flåteleddet ikke lønnsomhet og store deler av flåten vil få problemer med både å betjene gjeld og gi mannskapet en forsvarlig årslønn, sier daglig leder Steinar Jonassen i Nordland Fylkes Fiskarlag.

Partene i forhandlingene mente den økonomisk krisen i viktige marked gjør at det må gjøres drastiske ting. Jonassen er uenig.

– Rett nok er det et stort kvantum som skal fiskes neste år og markedene er ikke de beste, men her har kjøperne utnyttet situasjonen rått. Det burde vært i alles interesse å holde prisen så høy som mulig for å sikre torskens eksklusivitet, men det mener tydeligvis ikke FHL sier Jonassen.

Dette er de nye prisene:

Minsteprisene er satt til 13,25 kroner for torsk/skrei over 6 kilo, 10,50 fra 2,5 til 6 kilo, 9,50 fra 1 til 2,5 kilo og 8 kroner for under 1 kilo. Snørefanget hyse på minst 8 hekto er satt til 10,50 mens sei på minst 2,3 kilo er satt til 9,25 kroner.

De nye minsteprisene vil gjelde fra og med torsdag 13. desember til og med søndag 21. april 2013. De øvrige minsteprisene videreføres.