Hopp til innhold

Rasene kostet 62,5 millioner kroner – nå starter jakten på de ansvarlige

Fylkesrådet i Nordland måtte bruke store summer på å bygge ny vei i Tosen etter at to ras ødela den gamle. Nå jakter de på noen å sende regningen til.

Ras på fylkesvei 76, Tosbotn

I begynnelsen av april i 2016 tok flere ras med seg fylkesvei 76 i Tosbotn.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Fylkesrådet i Nordland foreslår nå at det blir utarbeidet en uavhengig granskingsrapport for å finne årsaken til rasene på fylkesvei 76 i Tosbotn som gikk i april i 2016, skriver Helgelendingen.

Etter at det første leirskredet gikk fredag 1. april, mente ekspertene at det ikke var nødvendig å evakuere naboene. Men bare ett døgn senere gikk kjempeskredet som tok med seg flere hus og flere hundre meter av veien.

12. juli fjor ble veien åpnet igjen på rekordtid, men det kostet. Totalt 62,5 millioner kroner måtte fylkeskommunen ut med, fordelt på 41,5 millioner på veibudsjettet og 21,5 millioner kroner på ferjebudsjettet.

– Et stort ras og en stor kostnad

Norvoll

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap).

Foto: Øystein Nygård / NRK

Det er noen av disse pengene fylkeskommunen vil finne ut om er mulig å få tilbake.

– Det var et stort ras og det ble en stor kostnad. Vi har behov for å finne ut hva som skjedde, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll til NRK.

– Det viktig å få klarlagt om det er noe som har skjedd i området som har utløst dette, og om det er mulig å eventuelt plassere ansvaret et sted, fortsetter han.

Den nye og den gamle Tonsenveien
Foto: NRK

Åtte teorier

En drøy uke etter rasene leverte Multiconsult en rapport på vegne av Statens vegvesen, der de listet opp åtte ulike teorier om hva som var årsaken.

Uidentifiserte rystelser, en høyspentlinje og anleggsvirksomhet var blant punktene som ble gjennomgått.

Men geotekniker Roger Kristoffersen var klar på at det var for tidlig å konkludere, og at det måtte på plass flere undersøkelser for å komme til bunns i saken.

Har pekt på Helgeland Kraft

En av teoriene som har blitt lansert fra flere hold, er at Helgeland Krafts arbeid med fem småkraftverk i området var en direkte eller medvirkende årsak til raset.

– Jeg er fullt klar over at flere har pekt på oss, det er ikke nytt. Men nettopp derfor ønsker jeg denne granskingen velkommen, sier produksjonssjef Torkil Nersund til NRK.

Han understreker at han ikke er redd for hva granskingen vil komme frem til.

– Det foreligger allerede et par rapporter som ikke har klart å konkludere på en klar årsak. Men om det går an å finne ut mer, vil det være veldig nyttig for alle parter og for samfunnet som sådan.

– Frykter dere en millionregning?

– Det vil jeg ikke fokusere på nå. Vi har også hatt store utgifter i forbindelse med raset. Deler av anlegget vårt gikk med og vi måtte stoppe kraftproduksjonen. Vi har også hatt store komplikasjoner i forbindelse med at veien ble borte.