NRK Meny
Normal

Flagger ut produksjonen fra Bodø til Serbia

– Vi må se på flere tiltak i bedriften fordi minussiden vår i Bodø er for stor, sier daglig leder i Rapp Hydema.

Rapp Hydema

Ideen om å slå sammen de to bærebjelkene, branndører og vinsjer, til et konsern, viste seg ikke å fungere for Rapp Hydema. Nå gjennomgår selskapet en omorganisering hvor man blant annet ser på muligheten for ytterligere utflagging til Serbia.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Man må alltid være åpen for å tilpasse seg den virkelige verden. Man må prøve nye ting. Noe fungerer og noe fungerer ikke. Man må hele tiden justere. Sånn er det for alle som driver næringsvirksomhet, sier styreleder i Rapp Hydema, Olav Fjell til NRK.

Ledelsen i selskapet, som har vært i Bodø siden 1958, forhandler nå med de ansatte. Diskusjonene handler blant annet om hvor mye av produksjon av vinsjer som skal flyttes fra Bodø til Serbia.

Fortsatt hovedkontor i Bodø

Olav Fjell

Olav Fjell mener grepene som nå tas i Rapp Hydema er del av et langsiktig prosjekt.

Foto: Dan Henrik Klaussen / NRK

Det er bare et og et halvt år siden det kom inn nye eiere i det tradisjonsrike Bodø-selskapet. Den nye konsernlederen ble mangeårige styreleder, og ansatt på Siviløkonomutdanninga, Svenn Are Jenssen.

Nå er Jensen ute av selskapet, og ideen om å slå sammen de to bærebjelkene, branndører og vinsjer, til et konsern, viste seg ikke å fungere.

– Vi hadde håpet på en synergieffekt mellom branndørvirksomheten i Rapp Bomek og vinsjeproduksjonen i Hydema, men det fikk vi ikke. Da synes vi det er bedre å kjøre virksomhetene videre hver for seg, fortetter Fjell.

Bodø-bedriften er en av verdens ledende produsenter av vinsjer til fiskefartøy og forskningsskip. Selskapet ser for seg en økt produksjon når produksjonen av vinsjer nå flyttes til Balkan.

Tove Pettersen

Daglig leder Tove Pettersen forteller om flere tiltak som må til for å snu minus til pluss.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Vi har jo hatt produksjon både i Serbia og i Bodø i ganske mange år allerede, men vi ekspanderer vinsjeproduksjonen nå. Vinsjvirksomheten vil fortsatt ha hovedkontor i Bodø. Når det gjelder branndørvirksomheten vil de både ha hovedkontor og produksjon i Bodø, her reises det også en ny produksjonshall.

– Minussiden er for stor

Daglig leder i Rapp Hydema, Tove Pettersen, hadde på fredag et informasjonsmøte for de ansatte.

– Vi må gjøre tiltak fordi minussiden vår er for stor. På fredag informerte jeg staben om at vi sliter med å få til lønnsomhet i produksjonen som vi holder på med her i Bodø. Derfor har vi innsett at tiltak i bedriften må til, sier Pettersen til NRK.

– Hvilke tiltak er det snakk om?

Rapp Hydema

Rapp Hydema ligger rett utenfor Bodø sentrum.

Foto: Katrine Olsen Sørgård / NRK

– Flere forskjellige. Vi må se på måten vi jobber på, se på om vi må endre systemene, og se på effektivitet. Flere tiltak ses også på internt, sammen med en omorganisering.

Ønsker å sikre fremtidig virksomhet

Pettersen understreker at Rapp Hydema har hatt produksjon i Serbia siden 2006, og at den delen er lønnsom. Men i Bodø opplever man blant annet en markedssvikt.

– Vi rydder i Bodø for å få til en lønnsom drift også her, sier Pettersen.

Rapp Hydema i Bodø har 70 ansatte, og i produksjonsdelen er det 30 stykk. Styreleder Olav Fjell sier han håper selskapet får de resultatene som trengs.

– Branndørsvirksomheten i Rapp Bomek har en fin utvikling i omsetning og resultater. Når det gjelder vinsjene i Rapp Hydema er dette et litt mer langsiktig prosjekt. Grepene er helt klart med på å sikre virksomheten fremover, avslutter Fjell.