Hopp til innhold

Rana betaler sjokkregning

Et sterkt presset formannskap i Rana vedtok i formiddag å betale millionkravet på 13 millioner kroner.

Formannskapssalen Rana kommune

KRISEMØTE: Klokken 8 i morges startet Rana formannskap sitt ekstraordninære hastemøte. På dagsorden sto investeringen i amerikanske verdipapirer som er i ferd med å bli et mareritt for tilsammen fire nordlandske kraftkommuner.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Alternativet ville kostet kraftkommunen i nord adskillig mer.

Ordfører Geir Waage (Ap) i Rana innrømmer at saken er uoversiktlig, men at kommunen ikke hadde noe annet valg enn å betale sjokkregningen på 13 millioner kroner.

- Vi er i en tvangssituasjon, og har ikke hatt noe valg i denne saken. Vi gjør det vi kan, og jobber fortløpende med å sørge for å ivareta kommunens interesser på best mulig måte, sier Waage. Mer enn det ville den pressede ordføreren ikke si til NRK Nordland i formiddag.

Krangler

Det er nå full krangel i de nordlandske kraftkommunene som har investert tilsammen 800 millioner kroner i det amerikanske finansmarkedet.

I hele formiddag har Rana kommunestyre hatt krisemøte for å diskutere hvordan de skal forholde seg til krav om å betale nye garantier.

Betaler sjokkregning

Geir Waage, Rana Arbeiderparti

PRESSET OPP I HJØRNE: Rana-ordfører Geir Waage.

Foto: Eva Berget / NRK

Kommunen vedok å betale inn det nye kravet på 13 millioner kroner. Hvs de ikke ville de tapt 150 millioner kroner som de har investert i risikofylte verdipapirer. Vedtaket innholder også skarp kritikk av Terra, da kommunen føler de er kommet i en tvangssituasjon.

Kritiske til Terra

Også kommunene Hemnes og Hattfjelldal har fått krav om å betale inn nye garantier i løpet av dagen. I går vedtok formannskapet i Hemnes å betale inn det nye kravet på fem millioner kroner. 

I vedtaket understreker de at formannskapet er sterkt kritiske til Terras rådgivning og fremgangsmåte i saken. Formannskapet mener at Terra som rådgiver ikke har orientert kommunen om at en slik situasjon kunne oppstå. Også Waage er kritisk til Terras rolle i saken og er glad for at finansminister Kristin Halvorsen engasjerer seg.

- Jeg er glad for at Kreditttilsynet nå skal granske saken.

Alle kommunene har nå skaffet seg juridisk og økonomisk bistand for å gå gjennom hele avtalen med Terra.

 Les også: Kraftkommune i krisemøte