Ralph er 79 år – her forsvarer han sin første doktorgrad

Ralph Høibakk har blant annet besteget Mount Everest og er en av få som har gått «Seven Summits». Nå har 79-åringen forsvart sin doktorgradsavhandling i anvendt matematikk.

hoibakk_disputas

Ralph Høibakk under disputasen i Narvik den 19. mai.

Foto: Universitetet i Tromsø

Ralph Høibakks siste ekspedisjonen hans var da han fredag 19. mai disputerte for sin doktorgrad i anvendt matematikk. Han omtaler det som en akademisk ekspedisjon.

– For meg personlig er dette like stort og like krevende som Everest-ekspedisjonen. Jeg var like nervøs som da jeg gikk fra den siste leiren, forteller Høibakk.

Fredag 19. mai forsvarte Høibakk avhandlingen «Solutions to some problems related to Diophantine equation, power means and homogenization theory», en avhandling i anvendt matematikk.

– Dette er den første, og ganske sikkert den eneste doktorgraden jeg tar, forteller han.

Høibakk har gått med tanker om å skrive en avhandling i matematikk ganske lenge. Siden i 2008 har han publisert matematiske artikler i internasjonale tidsskrift.

hoibakk_everest

Ralph Høibakk, på toppen av Mount Everest i 1985.

Foto: Privat

– En ekspedisjon

Høibakk omtaler i brede ordelag disputasen som en ekspedisjon i seg selv. Han sier at det å fullføre denne typen prosjekt har vært svært tilfredsstillende.

– Og ikke minst farefylt og risikabelt i den forstand å overleve angrep fra opponentene, sier han.

Nok en ekspedisjon føyer seg inn i rekken av mange. På merittlisten står blant annet Mount Everest og «Seven Summits», som bare fem nordmenn har fullført. Høibakk var også med i den første norske ekspedisjonen opp Mount Everest sammen med Arne Næss i 1985.

Ekspedisjon Mount Everest 1985

Arne Næss Jr. Skipsmegler og fjellklatrer (i midten) fotografert sammen med medlemmene i ekspedisjonen som deltok under bestigningen av Mount Everest i 1985. Stein P. Aasheim lengst t.h. De øvrige deltagerne er Ralph Høibakk, Chris Bonington, Odd Elisassen, Håvard Næsheim, Ola Einang, Bjørn Myrer Lund og Kjell Torgeir Stokke.

Foto: Laurvik, Henrik / NTB scanpix

En milepæl

– Hvorfor i all verden tar jeg en doktorgrad når jeg straks er 80 år? spør Høibakk.

Han forteller at matematikken er en sidegren av det som har vært hans karriere. Høibakk er kjent som sivilingeniør, foreleser, invester og administrerende direktør i flere store elektronikkfirma.

– Dels handler dette om å realisere en gammel og litt hemmelig drøm. Jeg var alltid glad i matematikk på skolen.

Forfallsalderen

Det andre handler om tid. I sommer fyller Høibakk 80 år, en alder han selv omtaler som en forfallsalder.

– Jeg merker det godt både mentalt og fysisk at jeg ikke lenger er 25 år, og jeg ønsker gjerne å gjøre det jeg kan for at forfallet ikke skal gå fullt så fort, forteller han.

Med en fersk doktorgrad holder han det mentale ved like, samtidig klatrer han fremdeles 2–3 ganger i uken.

– Jeg skal begynne å sykle litt fremover. Hvis jeg får det til, har jeg lyst til å sykle «Birken» til sommeren.