Kommunetopper siktet for korrupsjon

Rådmann Sigmund Johnsen i Rana er permittert frem til mars. Johnsen mener at kommunen ikke er tjent med at han står i jobben mens politiet etterforsker korrupsjonspåstandene.

Teknisk sjef Bjørn Bech Hansen og rådmann Sigmund Johnsen i Rana

SIKTET: Politiet har siktet både teknisk sjef Bjørn Bech Hansen og rådmann Sigmund Johnsen (t.h.) for korrupsjon.

Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det var i et ekstraordinært møte i formannskapet fredag kveld at søknaden fra rådmannen ble innvilget. Også teknisk sjef i kommunen,Bjørn Bech Hansen, har søkt om permisjon.

Politiavdokat Nina Lunde ved Helgeland politidistrikt

Politiavdokat Nina Lunde ved Helgeland politidistrikt.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Politet bekrefter overfor NRK at de formelt har siktet rådmannen og teknisk sjef i Rana kommune. Rådmannen Sigmund Johnsen og Babettes-eier Cafer Karan er siktet for grov korrupsjon, mens teknisk Bjørn Bech Hansen er siktet for den mildere bestemmelsen simpel korrupsjon.

Kommunen har betydelige forretningsforbindelser med mannen.

Politiavdokat Nina Lunde ved Helgeland politidistrikt sier de nå vil fortsette etterforskningen.

– Vi har nå gjennomført en ransaking for å sikre bevis. Vi har innhentet endel dokumentasjon, som vil ta litt tid å gå igjennom. Vi mener det er skjellig grunn til mistanke. Det betyr at vi regner det som mer sannsynlig at det har skjedd noe straffbart enn at det ikke har det. Men jeg vil understreke at ingen er titalt. Det er mye informasjon som må innhentes før vi kan si hva dette vil ende opp med, sier hun til NRK.no.

NRK har snakket med rådmann Sigmund Johnsen fredag ettermiddag, men han ønsker ikke å kommentere den alvorlige siktelsen. Tidligere har han imidlertid sagt at han beklager alt oppstyret saken har fått i media, og avviser at han har blandet sammen roller.

– Korrupsjon er samfunnsskadelig

Politiet ser alvorlig på saken.

– Korrupsjon er samfunnsskadelig. Når politiet blir gjort kjent med at noen kan ha begått et straffbart forhold er vi pliktet til å etterforske. Det er mange undersøkelser og vitneavhør som gjenstår i saken før vi kan trekke noen konklusjoner, sier Nina Lunde, som leder økoteamet i Helgeland politidistrikt.

Ransaking på rådhuset

Torsdag ble de tre involverte avhørt, men Lunde vil ikke si noe om hva de har forklart.

Samtidig oppsøkte politiet flere adresser på Mo, der det ble foreatt ransaking og beslag. En av adressene der politiet foretok beslag, var på rådhuset, skriver Rana Blad.

Bodde gratis i ferieleilighet

Sommeren 2010 lånte rådmann Sigmund Johnsen den tyrkiske leiligheten gratis av forretningsmannen Cafer Karan. Med på ferieturen var også teknisk sjef i kommunen Bjørn Bech Hansen.

I tillegg til feriereisen, etterforskes salget av en leilighet som rådmannen skal ha kjøpt av forretningsmannen til 300.000 kroner under takst.

Kontrollutvalget i kommunen har påpekt at både Tyrkia-opphold og leilighetskjøp kolliderer med kommunens etiske krav til ansatte, som sier at kommunens ansatte eller folkevalgte skal unngå å motta personlige fordeler som kan påvirke ens jobb eller verv.

Ordfører orientert om saken

Cafer Karan

SIKTET: Næringstoppen Cafer Karan.

Foto: Øystein Nygård

Rana-ordfører Geir Waage (Ap) skal ha vært orientert både om rådmannens leilighetskjøp og lånet av ferieleiligheten siden i fjor sommer.

Ordføreren ba selv rådmannen om å betale for leilighetslånet i Tyrkia da han kom tilbake fra ferien.

Selv om dette ikke skjedde, har ordføreren ikke foretatt seg noe i saken. Han har heller ikke bedt rådmannen vurdere sin habilitet i forbindelse med forberedelsene av en kommunal byggesak som berører Karan.

Strafferammen for simpel korrupsjon er fengsel er fengsel inntil tre år, mens for grov korrupsjon fengselsstraff i inntil 10 år.

Fortsetter i jobben?

Geir Waage har kalt inn formannskapet i Rana til et møtte klokka 16 fredag. Her skal de diskutere om hvorvidt rådmannen skal fortsette i stillingen mens etterforskningen pågår.

Video 6a73ce85-8120-4225-bdcd-b3a3b4eb207d.png