NRK Meny
Normal

Rådmann i Rana kalt inn på teppet

Rådmann Sigmund Johnsen i Rana er kalt inn på teppet av kommunen, etter at han fikk leie gratis feriehus og kjøpte leilighet under takst av en lokal restauranteier.

Video Rådmann i Rana får støtte

– Vi synes det er naturlig å se nærmere på hvilke relasjoner det er mellom næringslivsaktøren og rådmannen, sier kontrollutvalgets leder, Allan Rognan til NRK Nordland.

Han har innkalt til et ekstraordinært møte i kontrollutvalget neste uke. Der må rådmannen forklare seg.

Det var Rana Blad som i dag meldte at Sigmund Johnsen er kalt inn på teppet.

Bakgrunnen er at Johnsen på ferie i Tyrkia bodde gratis i leiligheten til Cafe Karan som eier restauranten Babbettes i Rana. Rådmannen kjøpte også leilighet av Caran for 300.000 kroner under takst.

– Det viktigste for oss er å få klarhet i saken, så vil vi vurdere om det er faktiske forhold som er uheldig eller om det ikke er noe å bry seg om. Men jeg tror alle kan tenke seg til at det kan være uheldig med for nære relasjoner mellom sentrale næringslivsaktører og sentrale folk i kommunen, sier Rognan.

– Har ikke gjort noe galt

Rådmann i Rana, Sigmund Johnsen

Rådmann i Rana, Sigmund Johnsen, må forklare seg etter for kontrollutvalget i kommunen.

Foto: Frank Nygård

Til NRK.no sier rådmann Sigmund Johnsen at han ikke kan forstå at han har opptrådt krikkverdig, og avviser sammenblanding av roller.

– Det er ikke snakk om noen sammenblanding av roller her. Mellom meg og Karan har det ikke vært noen forretningsmessige bånd. Det er bare bra at saken nå kommer på bordet når det verserer så mange rykter, sier Johnsen.

Rådmannen sier han aldri har lagt skjul på ferieturen til Tyrkia.

– Jeg har vært åpen om alt og har ikke forsøkt å holde noe hemmelig. Jeg fikk tilbud om å låne leiligheten hans i Tyrkia og takket ja til det. Det er ikke noe galt i å låne hans leilighet. Jeg har flere ganger spurt hva jeg var skyldig Karan, men fått til svar at han ikke ville ha noe, sier Johnsen til NRK.no.

Han bekrefter at han kjøpte leiligheten for 1,7 millioner kroner. Det ble i ettertid klart at det forelå en takst på 2 millioner kroner.

– Helt riktig av kommunen

Leder i Transparency International i Norge, Guro Slettemark, jobber daglig med korrupsjonssaker. Hun mener kontrollutvalget i Rana har vist gode reflekser i saken.

– Kontrollutvalget gjør riktig i å kalle han inn, for å få klarhet i om det ligger noen form for gjenytelse. Da kan det i så fall lukte svidd, sier hun.

Slettemark presiserer imidlertid at det verken er ulovlig å låne ut feriehus eller selge leilighet under takst. Problemet oppstår først dersom det viser seg at restauranteier Karan får fordeler av kommunen.

– På generelt grunnlag kan jeg si at dersom noen får urimelige fordeler ved velvillige tjenester, kan det kalles korrupsjon. I denne saken er det opptil kontrollutvalget i Rana å finne ut om dette er tilfellet, fortsetter Slettemark.