Hopp til innhold

KrF-topp i Nordland får kritikk i varslersak: – Oppleves konfronterende og ubehagelig

I et anonymt varsel anklages næringsråd Linda Helén Haukland (Krf) for blant annet å bidra til en fryktkultur. En ekstern granskning slår fast at innholdet i varselet helt eller delvis stemmer.

Linda Helén Haukland, fylkesråd for næring i Nordland

I sommer ble det varslet mot fylkesråd Linda Helén Haukland. Nå har PwC gjennomgått varselet og kommet med sin konklusjon.

Foto: Frank Nygård / NRK

Ansatte opplever mistillit, detaljfokus, høye krav til leveranser og korte frister. Det fører til en opplevd fryktkultur, høyt arbeidspress og stress.

Det er konklusjonen fra det eksterne varslingsorganet til Nordland fylkeskommune, PwC.

De har gått gjennom varselet mot fylkesråd for næring i Nordland, Linda Helén Haukland (KrF).

NRK har vært i kontakt med Haukland.

Av hensyn til prosessen videre, mener hun at det ikke er rett å kommentere saken i media. Hun henviser til fylkesrådsleder Remi Solberg (Ap).

– Jeg har fortsatt tillit til fylkesråden, sier Solberg til NRK.

Les også Varsel mot fylkesråd i Nordland: – Hennes adferd fører til fryktkultur

fylkesråd for plan og næring i Nordland fylkeskommune, Linda Helen Haukland.

Det var i sommer det ble sendt inn et anonymt varsel mot fylkesråden.

Varsleren mente Haukland over tid hadde bidratt til et uforsvarlig arbeidsmiljø i avdeling for samfunnsutvikling. En avdeling KrF-politikeren er øverst leder for.

«Hennes adferd fører til fryktkultur, uforsvarlig høyt arbeidspress og stress hos ansatte. Dette har medført arbeidsrelatert sykefravær, oppsigelser og flere som har hatt fysiske stressreaksjoner på jobb.», skrev varsleren.

Varsler i Nordland fylkeskommune behandles av et eksternt varslingsorgan, PwC.

De har nå levert sin konklusjon.

– Oppleves konfronterende og ubehagelig

Ifølge rapporten, som NRK har lest, oppleves atferden til fylkesråden som både utfordrende og problematisk for flere ansatte.

I gjennomgangen har de snakket med ansatte.

Etter samtalene konkluderer PwC med at fylkesråden oppleves som engasjert og flink i sin rolle. Samtidig ser hun ikke alltid selv hvordan hun påvirker dem rundt seg.

– Særlig i situasjoner hvor hun er misfornøyd med leveranser. Det som fra fylkesråden er ment som konstruktive tilbakemeldinger, blir opplevd som krasse kommentarer som oppleves konfronterende og ubehagelig, heter det i rapporten.

De beskriver en adferd fra fylkesråden med en tidvis krass kommunikasjonsform, en uttrykt mistillit til de ansatte, detaljstyring av administrasjonen og uklare bestillinger.

Dette bidrar til en opplevelse av utrygghet for de ansatte, slår rapporten fast. PwC mener at de fleste konkrete eksemplene de har fått i seg selv er mindre alvorlig. Men at varselets ulike påstander helt eller delvis blir bekreftet når eksemplene blir sett i sammenheng.

Følger opp

Jeg opplever at alle parter gjennom rapporten ønsker å finne gode løsninger sammen. Så det er et veldig godt utgangspunkt for jobben vi skal gjøre framover.

Det sier fylkesrådsleder Remi Solberg (Ap) til NRK. Samtidig er han klar på at det har vært utfordrende.

Remi Solberg

– Det er satt i gang tiltak, og tilbakemeldingene er at det begynner å fungere, sier fylkesrådsleder Remi Solberg om behandlingen av varselet.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Det er klart, og det bærer rapporten også preg av. Jeg er opptatt av at vi skal finne gode løsninger sammen, slik at vi kan gå videre.

– Har du tillit til fylkesråden?

I aller høyeste grad, det har jeg. Og jeg har også tillit til avdelinga som hver dag jobber til det beste for nordlandssamfunnet. Jeg er sikker på at vi skal finne gode løsninger.

Les også Reagerer på Aps håndtering av varsel: – Dette begynner å bli alvorlig

Birthe Eriksen, advokat

– Hvordan vil du beskrive selve varselet?

Jeg ønsker ikke å gå inn i det konkrete varselet. Men det har vært krevende, og jeg opplever at begge parter ønsker og har en intensjon om å finne gode løsninger.

– Men hvordan konkret skal dere finne disse løsningene?

– Det går blant annet på tydelige avklaring mellom rollene. Vi har en politisk styrt organisasjon, en styringsform med parlamentarisme. Det å ha en felles avklaring i hvordan en politisk styrt organisasjon er, er ett av tiltakene. Det skal vi sette i gang med.

Les også Marte (25) er «business trainee» på øy med 520 innbyggere

Marthe Solheim Fossen