NRK Meny
Normal

Punger ut millioner for 4G-dekning i kommunen: – Vi kan ikke vente på Telenor

Innen 2020 ville Telenor ha bygd ut 4G-dekning i Gildeskål, men det ville ikke politikerne vente på. I stedet punget kommunen ut millioner fra egen lomme for å sikre 4G-dekning allerede neste år.

Gildeskål kommune

Opprinnelig hadde Telenor sett for seg at 4G-utbyggingen i Gildeskål ville være ferdig rundt 2020. Men kommunen punger ut og får dekning allerede neste år.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Vi har ikke tid til å vente. Hvis vi skal greie å bygge ut kommunen på en ordentlig måte, må vi ha kommunikasjonslinjer. Den digitale infrastrukturen må på plass, sier ordfører Petter Jørgen Pedersen (Ap) til NRK.

Petter Jørgen Pedersen, ordfører Gildeskål

Ordfører Petter Jørgen Pedersen (Ap) hadde ikke tid til å vente på Telenor.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

For kort tid siden signerte han en kontrakt med Telenor som sikrer nesten hele nordlandskommunen 4G-dekning innen 1. september neste år.

Opprinnelig hadde Telenor sett for seg at 4G-utbyggingen i Gildeskål ville være ferdig rundt 2020.

Ferdig neste år

I samme sleng skrev Gildeskål kontrakt med NK-nett AS om bredbåndutbygging.

Prislappen for prosjektet 10,75 millioner kroner, hvorav kommunen må ut med cirka 7 millioner kroner. Resten av regningen ta Nordland fylkeskommune, skriver Avisa Nordland.

NRK skrev i fjor at kommunestyret i kommunen satte av 15 millioner kroner til prosjektet.

– Vel anvendte penger

Ifølge ordfører Pedersen er dette vel anvendte penger.

– Vi har gjort en utredningen av den fremtidige digitale infrastrukturen i Gildeskål, og den er i utgangspunktet ikke bra. Derfor er vi nødt til gjøre det selv, hvis det skal bli gjort i nær fremtid, sier han.

Han retter samtidig et spark til Telenor.

– Jeg synes det burde være unødvendig at vi må gjøre det på denne måten. Telenor burde vært mer aktive. Men vi innser at tidene har forandret seg. Televerket tok samfunnsansvar, det gjør ikke Telenor, de er opptrer kommersielt som alle andre.

Avviser kritikken

Dekningssjef Bjørn Amundsen i Telenor har tidligere avvist kritikken om at de ikke prioriterer distriktene.

Bjørn Amundsen

HAR GJORT MYE: – Vi har ikke kommet til Gildeskål med 4G-dekning enda, men det er ingen fylker vi har gjennomført flere prosjekter i enn Nordland, sier dekningssjef Bjørn Amundsen i Telenor.

Foto: Elisabeth Sandve / NRK

– Vi har ikke kommet til Gildeskål med 4G-dekning enda, men det er ingen fylker vi har gjennomført flere prosjekter i enn Nordland, hvis man ser det i forhold til antall innbyggere, sa Amundsen til NRK i fjor.

Han mener man ikke kan forvente god dekning på «enhver flekk». Han er uansett fornøyd med den ferske avtalen med Gildeskål kommune.

– De ville ikke vente til 2020, da vi skulle bygge ut uansett. Men dette er ikke uvanlig. Vi har gjort lignende avtaler med flere andre kommuner tidligere. Det spesielle i Gildeskål er at det er snakk om mange basestasjoner på en gang, sier Amundsen.

– Har en annen økonomisk hverdag i dag

Noe av grunnen til at kommunens økonomi kan gi rom for slike investeringer som dette er at Gildeskål, sammen med Beiarn, solgte aksjene sine i Sjøfossen Energi.

For dette salget fikk Gildeskål 340 millioner kroner da Salten Kraftsamband kjøpte aksjene til kommunen.

Laster kart, vennligst vent...