Hopp til innhold

Psykolog: – Tror Pokémon Go kan bli en ny arena for mobbing

Førsteamanuensis og psykolog Cato Bjørkli ved Universitetet i Oslo frykter Pokémon Go vil bli et sted hvor barn og unge opplever utfrysing og ekskludering.

Pokemon Go

I Pokémon Go kan man velge å være med i et av tre lag, og lagene kjemper om å ta over flest mulig «gyms». I grupper på Facebook krangles det om hvilket team som er det beste.

Foto: Richard Vogel / Ap

Emma fikk denne meldingen på Facebook

Emma Jørgensen fikk denne meldingen fra en annen spiller på Facebook. Hun tok saken opp i gruppa, noe som provoserte avsenderen til å sende to nye meldinger.

Foto: Skjermdump
Emma Jørgensen

Emma Jørgensen (19) forteller at medlemmer fra ulike lag er flinke til å hakke på hverandre i sosiale medier.

Foto: Elise-Sofie Storfjord Amundsen

På ulike grupper på Facebook går debatten om hvilket lag som er best i det populære mobilspillet Pokémon Go.

«Team Valor er søppel», skriver én person. «Mystic er shit», skriver en annen. «Hvertfall ikke fargen av piss på teamlogoen min... Det er jo en grunn til at fargen er satt slik, rett og slett pissteam», skriver en tredje.

Meldinger av lite hyggelig karakter sendes også direkte mellom spillere. Emma Jørgensen opplevde å få beskjeden «gult lag? Burde gå å legge seg» fra en fremmed i innboksen sin.

– Selv om ikke fornærmelsen i seg selv var den største, så er det likevel sjokkerende at det har blitt sånn. Det er tross alt bare et spill, sier 19-åringen.

Hun tok selv meldingen som et forsøk på erting, men tror at andre – for eksempel barn – kunne tatt seg nær av en slik henvendelse.

– De uenighetene og det hatet som er mellom lagene, synes jeg er for dårlig. Man bør heller kunne dele gleden og det gøyale ved spillet.

Må daglig rykke inn i kommentarfeltene

Mats Enerhaugen

Mats Enerhaugen administrerer en Facebook-gruppe med nærmere 10.000 medlemmer, og opplever at det er et aldersskille, der spillere i alderen 16–20 år gjerne prøver å tøffe seg overfor de eldre.

Foto: Siri Alexandra Petersen

Mats Enerhaugen (18) er administrator for en av de største Pokémon Go-gruppene på Facebook, og registrerer at det er en del diskusjoner mellom medlemmer fra ulike lag.

Daglig må han eller en av moderatorene gå inn i kommentarfeltene fordi det går en smule varmt.

– På nett er det ikke alltid så lett å skjønne om folk er sarkastiske eller ikke, og da kan ting raskt eskalere. Vi hadde en spiller her om dagen, som bad alle Team Valor-spillere om å dø av kreft. Han ble selvfølgelig kastet ut.

Har ført til vold

Spillet har allerede fått spillere til å barke sammen:

  • Side2 skrev forrige helg om en 19-åring som ble fysisk angrepet av spillere fra et annet lag i Oslo, idet han skulle overta en såkalt «gym» i spillet.
  • Og i Sandefjord fikk politiet natt til fredag melding om en slåsskamp utløst av en krangel mellom to menn i 40-årene som spilte Pokémon Go.

Psykolog Cato Bjørkli ved Universitetet i Oslo mener spillet problematiserer den velkjente gruppepsykologien man kjenner fra andre, digitale spill, på en ny måte.

– Diskusjonen og kjeftinga man før gjorde på chatten på datamaskinen når man for eksempel spilte Call of Duty, flyttes ut i gatene.

Alt blir mye mer konkret og virkelig, noe som også fører til at risikoen for fysiske konfrontasjoner øker.

Cato Bjørkli / Universitetet i Oslo

Flere funksjoner

Cato Bjørkli ved Universitetet i Oslo

I Pokémon Go har man ulike lag som brukes for å si noe om hvem «vi» er, og hvem «de andre» er, forklarer Cato Bjørkli ved Universitetet i Oslo.

Foto: ANTON SOGGIU / pressefoto

Etter hvert som nye funksjoner kommer til, kan rivaliseringen mellom lagene komme til å spille en større rolle.

Psykologen mener det er kraftige sosiale mekanismer i sving, som kan ha sterk påvirkning på spesielt de yngre spillerne.

– Jeg ser for meg at Pokémon Go blir en ny arena for erting og mobbing som vi ser ellers i digitale medier, hvor barn og unge kan oppleve utfrysing og ekskludering i forbindelse med konflikter og uenighet.

Han mener det ikke er urealistisk at vi vil se økende grad av gruppepress etter hvert som nye funksjoner kommer til.

Barn og unge kan bli presset av andre i laget for å kjøpe ressurser og andre fordeler i kampen om gymmer og sterkere Pokémons. Der bør foreldre være oppmerksom på at det brukes ekte penger.

Cato Bjørkli ved Universitetet i Oslo