Turistforeningen frykter skuterne skal presse ut skiløpere

Den nye regjeringen vil la kommunen bestemme hvor folk skal kunne kjøre snøskuter. Turistforeningen frykter at skiløpere presses ut.

Scooterkjøring

Mange kommuner i Nordland vil få en mer liberal skuterpolitikk med ny blå-blå regjering.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

Jon Sommerseth

Skuterløype inn i rutenettet som allerede brukes til friluftsliv vil være en provokasjon, mener daglig leder Jon Sommerseth i Narvik og omegn turistforening.

Foto: Privat

– Jeg er svært skeptisk til at kommunene selv skal få bestemme om det skal være lovlig å kjøre med motorisert kjøretøy i utmark, sier Jon Sommerseth som er daglig leder i Narvik og omegn turistforening (NOT) til Fremover.

Han er lite fornøyd med at den nye blå-blå regjeringen vil at kommunene selv kan få gi tillatelse til skuterkjøring i utmark.

Torsdag ble det klart at den nye regjeringen vil la kommunene selv bestemme hvor folk skal kunne kjøre skuter i utmark.

Det gjennomføres i dag en prøveordning som den nye regjeringen ønsker å gjøre permanent, fordi det har vist seg at skadevirkningene av motorferdsel i utmark har vært mindre enn fryktet.

– Det har gått mindre ut over naturen fordi man har hatt gode reguleringer, sa Erna Solberg på en pressekonferanse torsdag.

Naturvernforbundet var sterkt kritisk til forsøksordningen, som over 100 kommuner søkte om å få delta i, av hensyn til villrein, samt plante- og dyreliv og friluftsaktiviteter.

– Vil være en provokasjon

Sommerseth i Narvik er helt enig.

– Vi frykter at denne lovendringen vil gi mer motorisert ferdsel i utmark. Friluftsliv, som det har vært drevet de siste tiårene, har utrolig stor samfunnsmessig gevinst. Nå ser det ut til at det kan bli utvannet og redusert, sier han til NRK.no.

Sommerseth frir nå til kommunene og håper de lytter til råd fra turistforeningen.

– Tursistforeningen har et hytte- og løypenett som har eksistert i 100 år. Politikerne må da ikke være så uvitende at de legger en skuterløype inn i, eller veldig nært det rutenettet som allerede brukes til friluftsliv. Det vil være en provokasjon, sier han.

Forstår ikke skepsisen

Elisabeth Aspaker

Stortingsrepresenant Elisabeth Aspaker (H) har liten forståelse for frykten fra Turistforeningen og Naturvernforbundet.

Foto: cf-wesenberg@foto.no

Stortingsrepresenant Elisabeth Aspaker forstår ikke redselen til dem som tror det blir mye snøskutere i fjell og landområder.

– Vi har sagt klart ifra om at det skal ligge et nasjonalt rammeverk i bunn. Kommunene skal med bakgrunn i det få mulighet til å lage noen løyper som skal kunne brukes av scooterfolket.

Hun mener det er nok plass både til både turgåere og skutere i turløypene i den nordligste landsdelen.

– Vi i Nord-Norge har spesielt god plass til at vi både kan gå på ski i ro og fred og kjøre skuter.

VG har fått tilgang til listen over kommunene som har meldt fra til Miljøverndepartementet om at de ønsker å åpne opp for mer skuterkjøring:

Alta, Alvdal, Ballangen, Balsfjord, Bardu, Beiarn, Bindal, Dovre, Drangedal, Eid, Eidfjord, Engerdal, Etnedal, Evenes, Fauske, Flesberg, Flå, Folldal, Fosnes, Fyresdal, Gol, Grane, Gratangen, Grong, Grue, Hemnes, Hemsedal, Hjartdal, Hol, Holtålen, Hægebostad, Høylandet, Inderøy, Karlsøy, Kautokeino, Krødsherad, Kvalsund, Kviteseid, Kvænangen, Lavangen, Lesja, Lierne, Luster, Lødingen, Meråker, Midtre Gauldal, Målselv, Namdalseid, Namsos, Namsskogan, Narvik, Nes, Nesseby, Nesset, Nissedal, Nord-Aurdal, Nord-Fron, Nore og Uvdal, Nærøy, Oppdal, Os, Osen, Overhalla, Rana, Rendalen, Rennebu, Rindal, Rissa, Rollag, Røros, Røyrvik, Salangen, Saltdal, Selbu, Seljord, Sigdal, Sirdal, Skjåk, Skånland, Snåsa, Steinkjer, Stor-Elvdal, Surnadal, Sørfold, Sørreisa, Sør-Aurdal, Sør-Varanger, Tinn, Tokke, Tolga, Trysil, Tydal, Tynset, Valle, Vang, Vefsn, Verdal, Verran, Vestre Slidre, Vinje, Vågå, Våler, Åfjord, Ål, Åmli, Åseral, Åsnes.