Hopp til innhold

– Legger de ned skolen, legger de ned Lødingen

– Tapet av offentlige arbeidsplasser i Lødingen tilsvarer 5000 i Bodø og 50.000 i Oslo. Når de legger ned den videregående skolen vår, tar de ungdommene våre også, sier tidligere ordfører Kurt L. Olsen.

Folk i Lødingen demonstrerte i dag mot nedleggelse av den videregående skolen.

TOK TIL GATENE: Innbyggerne i Lødingen tok seg fri fra jobb og skole for å protestere mot nedlegging av den videregående skolen i bygda. FOTO: BJØRN ERIK RYGG LUNDE / NRK

– Ennå er det liv i noen av oss i kommunen. Vi er forbannet, og viser det med å gå ut i gatene i et håp om at politikerne vil opprettholde det videregående skoletilbud i Lødingen, sier han til NRK.no.

I dag samles barn og voksne i Lødingen for å gå i protestmarsj for bygda si. Den tidligere ordføreren Kurt Lenhard Olsen (SV) er en av initiativtakerne til marsjen, og han nøler ikke med å ta sterke ord i bruk når han beskriver «overmakta».

– «Mordet» på Lødingen er snart fullført. En «seriemorder» har vært løs i flere tiår. Han har hatt flere ansikter og stått frem som stat, fylkeskommune, helseforetak, Telenor, Nes Fort og skatteetaten. Alle er «myrdet» uten annet enn noen sølvpenger i kompensasjon – selv om storsamfunnet har hatt mange muligheter for å legge nye arbeidsplasser hit, sier han.

Mister skolen

Elever ved Lødingen videregående skole

VIL BLI I LØDINGEN: Malin Johansen, Kristin Sørhaug, Malin Haugå og Lars Mikal Dragvik Hansen vil ikke flytte for å gå på videregående.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Nå mister kommunen den videregående skolen, noe 10.-klassingene i Lødingen i det lengste hadde håpet ikke skulle skje. Noen elever forteller til NRK at de ikke har søkt videregående fordi de ikke vil flytte.

– Jeg har søkt på helse og oppvekst på videregående her. Nå ser det ut som det blir Stokmarknes i stedet. Det er veldig dumt, sier Anja Johannessen (15).

De siste årene har det vært rundt 30 søkere til skolen, men det siste året har bare ni elever søkt om plass.

Anja ønsker å bo hjemme ett år til, og tror hun har samtlige klassekamerater med seg.

– Veldig mange ungdommer trenger det siste året hjemme. Det blir tidsnok flytting likevel. Du får et år ekstra på å forberede deg på hybellivet.

– Bedre karakterer og mindre frafall

Anja Johannessen (15) Lødingen videregående skole

TRIST: – Det er trist det vi nå opplever. Jeg tror ikke politikerne helt skjønner alvoret. Sentralisering betyr mer frafall og dårligere karakterer, sier Anja Johannessen (15).

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Hun synes det er trist at fylkespolitikerne i Nordland ikke ser verdien av at ungdom får bo hjemme lengst mulig.

– Jeg gruer meg til hybellivet. De som har måttet flytte forteller om store omveltninger. Det er nytt og spennende de to første ukene, men så slår hjemlengselen inn. Du får ikke det nære båndene til lærerne. Det blir mer frafall og dårligere karakterer.

For den videregående skolen i Lødingen kan vise til lite frafall, gode karakterer og eksamensresultater.

Selv håper Anja Johannessen å bli ambulansearbeider når hun er ferdig utdannet.

– Jeg vil bo og jobbe i Lødingen. Det er i hvert fall det jeg ønsker nå, sier hun.

– 11 millioner for ni elever

Fylkesråd for utdanning i Nordland, Oddleif Olavsen, skjønner at folk i Lødingen er frustrerte, men mener det ikke er grunnlag for å drive videregående skole her.

– Det er tre elever som har søkt på studiespesialisering, ingen på helsefag og seks som har søkt IKT. Det koster over 11 millioner kroner årlig å drive denne skolen, og da er ni elever for lite, sier Olavsen.

For at elever i fremtiden skal kunne gå videregående skole i Lødingen, må flere melde seg på.

– Elevenes frie valg til å velge skole innenfor sin region, må være overordnet andre forhold.

De unge flytter ut

Fra 1986 og fram til i dag har Lødingen blitt om lag 700 færre innbyggere, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Spesielt de yngre flykter fra kommunen. Mens det i 1986 bodde 955 innbyggere i aldersgruppen mellom 20–44 år, teller denne gruppen 595 i dag.

Den tidligere ordføreren og SV-politikeren er ikke tvil om hvorfor kommunen har hatt så dårlig utvikling.

– Tapet at offentlige arbeidsplasser i Lødingen de siste 25 årene tilsvarer 5 000 i Bodø og 50 000 i Oslo. Vi må prøve å berge de siste restene av det som Lødingen faktisk er bygd opp av – nemlig offentlige arbeidsplasser.

Og lista over arbeidsplasser Olsen mener kommunen burde hatt er lang.

– Vi tapte kampen om fengsel på Nes, økonomienheten i Aetat, Kystovervåkingsenheten, administrasjon av sivilforsvarsdistriktet i Midtre Hålogaland og oppgaver i forbindelse med NAV-reformen. Hadde Lødingen fått en del av disse, så hadde kanskje ikke den videregående skolen vært truet nå, sier Olsen.

(Artikkelen fortsetter under)

Protestmarsj i Lødingen

I dag samlet barn og voksne i Lødingen for å gå i protestmarsj for bygda si.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Urbaniseringen kommer

Han har gjort seg noen tanker om hvordan Lødingen kan se ut om 50 år.

– Det er vanskelig å si noe sikkert. Urbanisering foregår over hele verden, og her går utviklingen mye saktere enn i mange andre land. Det er bare å se til Nord-Sverige. Kina opplever en ekstrem utvikling, hvor store områder avfolkes.

Den nye regjeringen har også gitt signaler om kutt i overføringene til distriktene.

– De har valget mellom å framskynde denne utviklingen eller å bremse den. De har muligheten til å legge flere arbeidsplasser ut i distriktene, og dermed berge mange småsamfunn. Det er også viktige å opprettholde et videregående skoletilbud i distriktene. Mange potensielle tilflyttere og etablerere ser på videregående tilbud som et pluss – uten dette vil det bare bli vanskeligere å få til den «oppturen» vi trenger sier Kurt Olsen til NRK.no.

Lødingen