Hopp til innhold

Protesterer mot fergekutt: – Vi har kniven på strupen

Politikerne har fått inn mer enn 100 innspill fra hele Nordland og Frp ba om utsettelse av hele saken. Denne uken skal politikerne avgjøre hvor fergene og hurtigbåtene skal gå i fremtiden.

Frp fikk ikke utsatt behandling av ferge- og hurtigbåttilbudet. Direktestrøm fra Lofoten.

Politikerne bestemmer denne uken hvordan det nye ferge- og hurtigbåtkartet i Nordland skal se ut.

Reaksjonene lot ikke vente på seg da fylkesrådet forrige måned la fram sitt forslag til nye ferge- og hurtigbåtruter i Nordland.

Fremskrittspartiet mener saken er for dårlig utredet, og ba i forkant av fylkestinget om at behandlingen av den blir utsatt, men det fikk de ikke flertall for.

Astrid Hagen

Bonde Astrid Hagen er blant dem som er bekymret for hva de foreslåtte kuttene vil bety.

Foto: Privat

Så å si alle ruter blir endret i større eller mindre grad, og i forkant av denne ukens fylkesting er det kommet inn mer enn 100 innspill til politikerne.

For når fylkeskommunen må stramme inn med 50 millioner kroner i ferge- og hurtigbåttrafikken, får det konsekvenser.

– Det å leve i en bygd der du hele tiden har kniven på strupen og redselen for å miste helt grunnleggende tjenester, er med på å forringe livskvaliteten. Det tar aldri slutt. Det er alltid den bekymringen fra alle kanter, sier bonde Astrid Hagen i Harangsfjorden i Bindal.

– Må spare

Fylkesråd for samferdsel, Svein Eggesvik

Fylkesråd for samferdsel, Svein Eggesvik, sier de må sy sammen et tilbud med de pengene de har.

Foto: Nordland fylkeskommune

Der er det kun båt som knytter beboerne til omverden og et av forslagene innebærer å kutte i helgetilbudet.

Hagen er en av om lag 30 personer, som blir rammet.

​​​​– Det blir mange ting som blir veldig vanskelig. For det første har bøndene levering av melk. Jeg skjønner ikke hvordan man skal få til det. Lørdag er jo dessuten den dagen man kunne reist til regionsenteret eller på en handletur, men det vil man ikke få mulighet til.

Fylkeskommunen bruker i dag rundt én milliard kroner på ferger og hurtigbåt i Nordland, men kostnadene må ned. Og noen steder rammes hardere enn andre.

– Spesielt mindre plasser vil tilbudet bli oppfattet som dårligere. Når vi må spare inn, har vi ikke like mye penger som tidligere. Da må vi rasjonalisere og prøve å få til et tilbud med pengene vi har, sier fylkesråd for samferdsel, Svein Eggesvik.

Aksepterer ikke kutt

Også på Skrova, med sine 200 innbyggere, er de bekymret for samferdselstilbudet i fremtiden.

Øya er hjemsted for bedriften Ellingsen Seafood, som omsetter for rundt en halv milliard kroner i året. Daglig leder, Line Ellingsen, er blant dem som ikke godtar å miste hurtigbåten i deler av året.

– Jeg synes ærlig talt Skrova har bidratt godt i de siste årene. Vi har stadig vært rammet av endring i rutetilbudet. Skrova er en øy og vi er helt avhengige av å ha et godt materiell som frekventerer havstykket vi ligger i, og vi er også nødt til å ha et godt rutetilbud for å kunne opprettholde et godt livsgrunnlag for dem som bor der.

Varsler justeringer

Men fylkesrådet mener de klarer å gi et bra tilbud til Skrova med noen justeringer.

– Vi garanterer at ferga klarer å ta ut all den laksen som de slakter og den blir ført på land. Vi skal også justere fergerutene slik at de blir best mulig for folket som skal til og fra Skrova, sier Eggesvik.

Saken skal behandles av fylkestinget på onsdag.