Bolignød kan skape depresjoner hos unge studenter

– Problemer i oppstarten av et studium kan gi psykiske lidelser som depresjon, sier psykolog Bernt Ole Hansen. Dårlige boforhold kan få langvarige følger for unge mennesker.

Depresjon

Bolignød og utrygghet ved studiestart kan utløse depresjoner som tar tid å behandle, mener Bodøpsykolog.

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Studenter over hele landet mangler bosted ved studiestart. Verst er boligmangelen i Bodø. Psykolog Bernt Ole Hansen mener at mangel på bolig kan påvirke oppstart av studiet og studentenes fokus på det som er viktig.

– De fleste kommer fra ordnede forhold, fra et hjem der ting er på plass og man har venner og kjente i nærheten. Så kastes man plutselig ut i det utrygge og vet ikke en gang hvor man skal bo.

De sårbare er mest utsatt

Bernt Ole Hansen mener at det er de sårbare som er mest utsatt. Det å miste kontrollen over sin livssituasjon kan i neste omgang føre til utrygghet. Og dette kan utløse depresjoner som kan få følger videre i livet.

Bernt Ole Hansen

Psykolog Bernt Ole Hansen mener at bolignød kan utløse depresjoner hos sårbare studenter. Det må bygges gode boliger, mener han.

– Men de fleste har flyttet hjemmefra en gang: Må man ikke regne med slikt og ta høyde for det?

– Å flytte på hybel er kanskje ikke det verste. Men store sovesaler og bomberom uten privatliv er noe helt annet. Mange må holde ut under svært dårlige forhold i ukevis. Det påvirker humøret og kan få følger. Det kan også gå ut over studieprogresjonen, selv om mange tåler denne belastningen, sier han.

For Bodøs del er det ingen tvil om at må bygges nye studenthybler, mener Hansen.

Vær aktiv. Se framover

– Men hva gjør man hvis det tærer på, har du gode råd?

– Har man det dårlig, kan det være bra å holde god kontakt med det nettverket man allerede har. Slekt, familie og venner. Og så er det fornuftig å gå i gang med noen positive aktiviteter, skaffe seg nye venner og minne seg sjøl om at det er en overgang, og at det går over.

Se NRK-saken om boligmangelen for studentene:

Studenter over hele landet mangler hybler. Værst er boligmangelen i Bodø
Og mens køene i boligmarkedet blir lengre, krangler politikerne om hvordan problemet skal løses.

Studenter over hele landet mangler hybler. Verst er boligmangelen i Bodø. Og mens køene i boligmarkedet blir lengre, krangler politikerne om hvordan problemet skal løses.