Prisen på laks er ventet å falle 40 prosent

Nordea Markets spår et fall i lakseprisen på 40 prosent. Årsaken er at den norske lakseindustrien står overfor den største veksten i produksjon siden 2011, skriver storbanken i en analyse.

Fiskedisk

Regeringen har ifølge Sandberg en målsetting om å femdoble sjømatproduksjonen i løpet av 35 år.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Det er TDN Finans som melder dette, ifølge svenske Ekspressen.

Det brennhete laksemarkedet skaper utfordringer for norsk eksport, og fiskeriministeren vil øke produksjonen. Prisen på norsk har de siste månedene vært skyhøye, og sjømattallene fra juli viser at Norge eksporterte sjømat for hele 6,6 milliarder i juli. Økningen skyldes økt etterpørsel i et marked med lite laks.

Men nå står den norske lakseindustrien overfor den største veksten i produksjon siden 2011, skriver Nordea i rapporten. Økningen vil treffe markedene med fallende etterspørsel, noe som får analytikere til å tro på et betydelig fall i prisene.

– Det har vært slaktet lite laks i juni og juli. Dette har vært gode måneder med god tilvekst og lite lus. Det betyr mer laks tilgjengelig for slakting. Økt slakting gir prisfall, sier fiskeanalytiker Kolbjørn Giskeødegaard i Nordea til NRK.

– Et hyggeligere nivå

Kolbjørn Giskeødegaard

Fiskeanalytiker Kolbjørn Giskeødegaard i Nordea.

Foto: Pressebilde / Nordea

Men priser på opp mot 80 kroner kiloen for norsk laks har bekymret både oppdrettsnæringen og fiskeriministeren. Prisene på filetene har vært dobbelt så høy i år sammenlignet med 2013-2015.

– Ekstremnivået vi har sett vil ikke fortsette utover høsten. Likevel vil prisnene fortsatt være høye – fra 45 kroner kiloen til 65 kroner som høyeste anslag. Dermed er prisene tilbake på et hyggeligere nivå, sier Giskeødegaard.

Nordea frykter at det har blitt vesentlig vanskeligere for europeiske handelspartnere for å selge laks på de høye prisnivåene, heter det i analysen fra Nordea.

– Konsekvensene kan bli at de utenlandske markedene velger andre alternativer enn norsk laks, sier fiskeanalytikeren.

Ifølge banken minner dagens situasjon om situasjonen som rådet i 2011, da lakseprisen falt 44 prosent.

Lavere pris de neste to årene

Nordea Markets nedjusterer estimatet for laksprisen i 2017 og 2018 med to norske kroner, 53 og 50 kroner per kilo. Kursmålet for 2016 er uendret på 58 kroner per kilo.

Regeringen har ifølge Sandberg en målsetting om å femdoble sjømatproduksjonen i løpet av 35 år. For å få økt produksjonen av oppdrettslaks har Sandberg foreslått å innføre et nytt vekstregime i 2017.