Normal

Pride-parade knuste innbyggertallet i den lille øykommunen

– Jeg fikk klump i halsen, sier initiativtaker etter at over 600 deltok i Pride-paraden på en øygruppe ytterst på Helgelandskysten.

Rekordoppmøte for Træna Pride

– Det er jo ekstremt eksotisk her på Træna, sier Helmer Langskjær, som for andre år på rad arrangerer Pride-festival på øygruppa ytterst i havgapet. Selv gikk han fremst i toget.

Foto: Leif Steinholt / Helgelands Blad

Og for å sette oppmøtet i perspektiv; nordlandskommunen Træna har, som én av Norges minste, om lag 480 innbyggere.

Det er andre året Pride-paraden arrangeres på øygruppa som kun har båtforbindelse til fastlandet. På ett år er antall deltakere mer enn firedoblet firedoblet.

Rekordoppmøte for Træna Pride

Over 600 personer møtte opp i paraden på Træna i helga for å vise solidaritet og støtte til LHBT-miljøet.

Foto: Leif Steinholt / Helgelands Blad

– Det er helt fantastisk. Underveis snudde jeg meg og fikk klump i halsen da jeg skjønte hvor mange som hadde møtt opp, forteller en rørt Helmer Langskjær til NRK.

Initiativtakeren til paraden er født og oppvokst på Træna. Faktisk den eneste kommunen i Nordland som arrangerer paraden der alle kan vise sin solidaritet og støtte til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

– LHBT-kampen er godt i gang. Vi har fått bort en del fordommer, men fortsatt gjenstår mye arbeid på en del småplasser. Derfor ønsker vi å vise at det er greit å være homo, også på de minste stedene, forklarer Langskjær.

– Er det greit på Træna?

– På Træna er det veldig greit. Det har aldri vært noe problem for meg.

– Eksotisk opplevelse

Ingvild Endestad

Ingvild Endestad, leder i FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, er imponert over oppmøtet.

Foto: Pressebilde FRI

I år som i fjor sammenfalt Pride-paraden Træna-festivalen som er blitt arrangert siden 2003. Festivalen tiltrekker seg folk fra inn- og utland, men er ikke alene årsaken til rekorddeltakelsen, ifølge Langskjær.

– Faktisk har jeg fått tilbakemelding fra folk som har kommet til Træna kun for å delta i paraden.

Han tror Orlando-massakren, der 49 mennesker ble drept og over 50 andre såret i et angrep på en homseklubb i juni, har gjort årets parade ekstra viktig.

​– Orlando-tragedien var helt forferdelig. Da vi skulle bestille regnbueflagg var alle leverandørene fri, så mange har nok vært opptatt av å vise sin støtte. Samtidig er det jo ekstremt eksotisk her på Træna. Det er en liten plass, men selv lokale bygdefolk møter opp.

FRI: – Viktig også på små plasser

– Det er helt fantastisk at så mange deltok i paraden, sier en imponert Ingvild Endestad til NRK.

Hun er leder i FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, tidligere kjent som LLH. Endestad understreker viktigheten av å arrangere parader over hele landet for å skape synlighet og bevisstgjøring.

– All ros til både arrangørene og deltakerne. Mange skeive sitter rundt omkring på små steder i landet vårt og føler seg alene. Da kan en slik parade som den på Træna bidra til fellesskap og tilhørighet, utdyper hun og legger til:

– Jeg håper denne paraden kan inspirere politikerne i Nordlandskommunene til å gjøre et aktivt arbeid for at innbyggerne som er lesbiske, homofile, bifile og transpersoner opplever likestilling og tilhørighet.

Rekordoppmøte for Træna Pride

Vakker natur var kulissene for Pride-paraden som ble arrangert på Træna i helga.

Foto: Leif Steinholt / Helgelands Blad