Hopp til innhold

Presten: - Det kjennes hjelpesløst

Prest Odd Eidner konfirmerte Therese Mari Åkerøy som er antatt omkommet etter raset i Vefsn. – Slå ring rundt dem som sørger, oppfordrer han.

Søstre tatt av ras i Vefsn

TRE SØSTRE TATT AV RASET: Søstrene Åkerøy var ivrige og erfarne turgåere. F.v. Tove Peggy Åkerøy (45), Bjørg Heidi Åkerøy (43) og Therese Mari Åkerøy (29)

Foto: Privat

Dønna

PÅ HALV STANG: Det flagges på halv stang ved kommunehuset på Solfjellsjøen på Dønna etter den tragiske rasulykken.

Foto: barbro Andersen / NRK

Therese Mari Åkerøy og den andre søsteren Bjørg Heidi Åkerøy er fortsatt ikke funnet etter raset i Vefsn i helgen. Den tredje søsteren i familien, Tove Peggy Åkerøy og venninnen Berit Rugeldal er bekreftet omkommet.

Berit Rugeldal

OMKOMMET: Berit Rugeldal ble funnet omkommet etter raset i Vefsn.

Foto: Rune Pedersen, Helgeland Arbeiderblad

Et ufattelig sjokk for familien

Prest Odd Eidner kjente den yngste av søstrene, Therese Mari Åkerøy fra da hun ble konfirmert på Dønna.

– Det kommer veldig nært, sier Eidner, som var prest i helgelandskommunen på 90-tallet.

– Å miste tre døtre, det er et sjokk for familien som man ikke kan fatte, sier Eidner til NRK.no.

– Man har ingen svar å gi

– Jeg føler med familiene og vennene til alle de fire kvinnene. Det er vanskelig å være prest i slike situasjoner, for man har ikke noe svar på hvordan slike ting kan skje. Man har heller ikke tilgang på ekstra krefter som kan hjelpe mennesker gjennom slike ting. Man kjenner virkelig på hjelpeløsheten, sier Eidner.

Odd Eidner

- TA VARE PÅ HVERANDRE: - De etterlatte trenger mye støtte, sier prest Odd Eidner.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Han tror det er en ekstra belastning at to av kvinnene enda ikke er hentet ut fra rasområdet. På grunn av stor fare for nye ras, er leteaksjonen midlertidig innstilt. Politiet skal sende inn geologer som fortløpende skal vurdere om det er trygt å fortsette letingen.

– Det skaper frustrasjon at to av ofrene fortsatt ikke er funnet. Å få en avklaring, å akseptere det som har skjedd, og få planlegge begravelsen er en viktig del av sorgprosessen, sier Eidner.

–Ta vare på de etterlatte

Han oppfordrer nå lokalsamfunnet til å slå ring rundt de pårørende.Han sier den viktigste oppgaven er å være sammen, slik at de sørgende får snakke om det som har skjedd og sette ord på følelsene sine.

De fire kvinnene som ble tatt av raset ved Jamtfjelltinden i Vefsn

De fire kvinnene som ble tatt av raset ved Jamtfjelltinden i Vefsn var alle erfarne turfolk.

Foto: Luftforsvarets redningstjeneste/Privat/Rune Pedersen, Helgeland Arbeiderblad

– Det er utfordrende å være en som står nær mennesker i slike kriser, men det er også i slike stunder at det gode i menneskene kommer frem. Still opp, ta kontakt og vær tilstede, avslutter prest Odd Eidner.

Dette er rastragedien

Turfølget på fem kvinner og tre menn i alderen 30-50 år fra Brurskanken Turlag skulle bestige Jamtfjelltinden i Vefsn kommune for å legge ut årets signeringsbok – da det kraftige mildværet og snøsmeltingen førte til at store snø- og jordmasser ble skylt nedover fjellsida søndag 16. mai.

Det 60 meter brede skredet gikk om lag ni kilometer fra nærmeste vei, og i et område uten mobildekning. Først natt til 17. mai ble folk klar over tragedien i fjellet. Det var meldinger fra pårørende som savnet de åtte, som utløste leteaksjonen. Turfølget ble meldt savnet søndag kveld klokken 23.28.

En leteaksjon ble igangsatt og i løpet av natten ble fire overlevende, to av dem skadd, hentet ut med helikopter. En av de to mennene som ble skadd i raset har alvorlige skader. Tirsdag ettermiddag ble den ene skrevet ut, mens den andre mannen er overflyttet til kirurgisk avdeling ved sykehuset i Mo i Rana.