NRK Meny
Normal

Prestegård fikk besøk av uønskede gjester

Ikke alle «sognebarn» er velkomne hos presten. I Gildeskål måtte presten og prestefrua starte klappjakt på de uønskede gjestene.

Jon Aalborg

– Hadde det vært ei og annen mus, hadde vi ikke sagt noe på det, men det er så mange at det blir ubehagelig, sier sokneprest Jon Aalborg.

Foto: Privat

– Dette er nattens fangst, sier Torbjørg Aalborg og holder opp ei mus som har gått i musefella.

musefeller

I begynnelsen gikk det rundt fire mus i fella hver eneste natt. Her er noen av musene musefellene har tatt.

Foto: Privat

På det idylliske kirkestedet i Gildeskål har de mer enn prestegjerninga å tenke på. Tidligere i høst flyttet ekteparet inn i presteboligen som har utsikt mot Fugløya. De visste ikke at boligen allerede var bebodd. En stor musekoloni hadde nemlig innlosjert seg i presteboligen. Men de små barna var ikke velkomne hos den ferske soknepresten.

– Hadde det vært ei og annen mus, hadde vi ikke sagt noe på det, men dette var så mange at det ble ubehagelig, sier sokneprest Jon Aalborg.

– Da de begynte å danse rundt beina mine mens jeg satt og jobbet på hjemmekontoret, var grensen min passert, sier kona Torbjørg Aalborg.

Musene krever salamipølse

Ei mus har gått i fella
Foto: Øystein Nygård / NRK

Hun fikk mange gode råd om hvordan de kunne bli kvitt musene. Høyfrekvent lyd, balansestang med ei bøtte med vann under, og tilbud om kattelån.

Presten har også tatt utradisjonelle metoder i bruk for å bli kvitt den plagsomme gjesten.

– Vi hadde ei halvdød mus opp på loftet. Da tok jeg den ene krykka og knakk den i hodet. Da ble det stilt, sier presten og viser hvordan han gjorde det.

De gamle gode musefellene har vist seg å være mest effektive. Hver dag gjør de klar fellene med spesiell lokkemat.

– Det beste er salamipølse, men den må være fersk. Heldigvis krever ikke musene eksklusiv salami, det er fornøyd med billigtypene, sier presten.

Passet seg ikke for fella

Presteboligen på Inndyr i Gildeskål har blitt invadert av mus

– Da de begynte å danse rundt beina mine mens jeg satt og jobbet på hjemmekontoret, var grensen min passert, sier kona Torbjørg Aalborg.

Det er på kveldene og nettene musene våger seg ut fra reiret de har i veggen inne i det gamle røkeværelset.

Den første tiden gikk det fire mus i fella hver eneste natt. Og enten har musene nå begynte å passe seg for fella, eller så har det blitt færre av dem. Nå er det stort sett ei mus som blir tatt hver kveld.

Presteparet har innsett at sterkere lut må til. Nå er de bønnhørt av et skadedyrfirma.

– Firmaet skal jobbe systematisk både inne og ute, men jeg tror det blir en langvarig kamp. For det er fortsatt så mange mus, sier Torbjørg.

Enn så lenge havner det fortsatt ei og annen død mus på musekirkegården:

– Vi har et fast sted bak huset hvor vi kaster de døde musene. Nå vi kommer tilbake dagen etter er de borte. Så jakten har ført til glade dager for ei ugle eller andre fugler i nærheten. Men det blir det forhåpentligvis slutt på snart, sier hun.

prestepar

Torbjørg og Jon Aalborg håper problemet snart vil gi seg.

Foto: Barbro Andersen / NRK