Hopp til innhold

Prest i elbil fra Lofoten til Møre

Det blir mange stopp når man kjører i elbil fra Lofoten til Møre og Romsdal.

Video 104 mil i el-bil

Det er ikke lett å kjøre bil igjennom norges lengste fylke, Nordland. Særlig ikke når du er nødt til å fylle tanken hver femte mil.

Leif Ole Torske Husfest avsluttet nylig et halvår som vikariat som prest i Lofoten, og skal flytte hjem til Kristiansund. Strekningen tilbakelegges i elbil, noe som byr på visse utfordringer.

Må planlegge godt

– Elbilen har jeg jo. Den måtte jo tilbake til Kristiansand igjen. Jeg har brukt den mye i Svolvær. Jeg kunne jo selvfølgelig tatt den med på hutrigruten, men det ble det ikke til,sier presten før han blir avbrutt av piping.

– Nå er det visst lavt batteri her. Det er det vel smart å finne et sted vi kan lade, sier Husfest.

Men med er lang avstand mellom bebyggelse, er han avhengig av god planlegging for å ikke gå tom for strøm. Det gjør han ved hjelp av internett.

Husfest planlegger å bruke åtte dager på turen. Mye kommer avhenger av temperatur og terreng. Men det viktigste er godvilje fra folk der han må gjøre sine ladestopp.

Låner hustrøm

For å lade opp elbilen tar Husfest kontakt med huseiere langs ruten og spør om å få låne strøm. Kenneth Karlsen er en av de som velvillig låner bort litt strøm til en elbil-eier i knipe.

– Det er klart vi skal ordne litt strøm, hvis du bare har ledning, sier Karslen og viser Husfest kontakten som snart skal få han ut på veien igjen.

– Det er morsomt og veldig tøft gjort, sier Karlsen om presten som har lagt ut på kjøretur. Han lover både kaffe, strøm og mat om så var. Det lyder godt i Husfests ører.

– Da kommer jeg veldig fornøyd hjem og får kanskje lyst til å fortsette.