NRK Meny
Normal

Prest får kritikk etter Macarena-stunt

Avisa Dagen mener evangeliet er for viktig til å kunne tulles med. Forrige søndag rappet presten i Nesna kirke bibelhistorien til lyden av «Macarena». – De har misforstått, svarer han.

Her rapper presten bibelhistorien til lyden av Macarena

VIDEO: Slik så det ut da konfirmantene danset Macarena og presten rappet bibelhistorien forrige søndag. Foto/video: Hans Petter Sørensen.

På lederplass skriver avisa Dagen om bibel-stuntet på Nesna sist søndag, der prest Finn Rindahl rapper bibelhistorien til lyden av 90-tallslåta «Macarena», sammen med et titalls konfirmanter.

Etter at NRK omtalte saken, har artikkelen gått sin seiersgang på sosiale medier. Men tross stor respons blant publikum, er ikke avisa, som har en tydelig kristen profil, overbevist om at slike utradisjonelle innslag er veien å gå for å nå fram til ungdommen.

Den mener blant annet at det er forbundet med "fare å gjøre evangeliet til underholdning".

– Vrangforestillinger om at kirken er kjedelig, gledesløs og irrelevant er det viktig å bekjempe. Det må imidlertid ikke skje på en måte som gjør at kirken framstår som noe annet enn den skal være, står det blant annet å lese i lederartikkelen.

– Har misforstått

Prest Finn Rindahl mener Dagen har misforstått hva som egentlig skjedde sist søndag.

– Det virker som om at avisa mener vi kun gjorde dette for underholdningens del. Men poenget var å løfte fram essensen i Bibelhistorien på en litt alternativ måte, sier han til NRK.

Han opplever at avisa, gjennom lederartikkelen, er opptatt av at man skal frykte Gud.

– Gudsfrykt er bra i betydning ærefrykt for det hellige. Men jeg tror vi historisk sett har lidd under av at folk har vært redde for Gud. Dit vil ikke jeg igjen.

Finn Rindahl

Prest Finn Rindahl i Nesna.

Foto: Hans Petter Sørensen

– Viser kun en liten del

Presten påpeker også at videoen kun viser en liten del av en større helhet.

– Kort tid etter at videoen var filmet, knelte konfirmantene rundt alterringen, og det var akkurat så alvorlig og høytidelig som det pleier å være.

– Er det rom for å tulle med evangeliet på denne måten?

– Jeg er enig i at man skal være varsom med å være hipp og kul til enhver tid. Det kan gå på bekostning av budskapet. Men det er ikke snakk om «enten eller», men «både og»​. Det er rom for både glede og alvor i kirka, sier Rindahl.

– Ikke alt som er passende

Debattre­dak­tør Tar­jei Gilje i Dagen forteller at det ikke er meningen å gå hardt ut mot arrangementet i Nesna kirke, men snarere gjøre noen refleksjoner rundt virkemiddelbruken.

– Det er ikke sensur som er poenget, men som kristen tenker jeg at det er viktig å omtale Gud respektfullt og ærbødig. Og da er det ikke alt som er passende.

– Var dette innslaget i Nesna kirke upassende?

– Det har jeg ikke grunnlag for å si. Man skal selvfølgelig kunne bruke pedagogiske virkemidler for å gjøre budskapet mer forståelig og tilgjengelig. Men man må tenke over om man villig til å gå på akkord med kirkens identitet for å få et bedre omdømme, sier Gilje.

Her rapper presten bibelhistorien til lyden av Macarena

Da presten skulle lese bibelhistorien «kuppet» konfirmantene gudstjenesten.

Foto: Hans Petter Sørensen