Hopp til innhold

Presser regjeringen til å få på plass flere fartsmålinger

Regjeringen har hele tiden strittet imot, men stortingsflertallet presser i dag gjennom viljen sin. Allerede i løpet av 2015 kan det komme flere gjennomsnittsmålinger på norske veier.

Skilt om strekningsmåling

Antall ulykker går ned på strekninger med fartsmåling.

Foto: FOTO: YNGVE TØRRESTAD / NRK

Venstre og KrF sikrer nå flertall på Stortinget for flere fotobokser som måler gjennomsnittsfart over en kortere veistrekning.

Forslaget ble lagt frem i mai i år av Ap, SV og Sp, og er i tråd med flere faglige anbefalinger. Men regjeringen har hele tiden vært imot.

– Det er flott å få igjennom en sak hvor samferdselsministeren ikke har hørt på hverken fagfolk eller Stortinget. I dag får han flertallet imot seg, sier stortingsrepresentant Kjell Idar Juvik i Arbeiderpartiet.

Hans Fredrik Grøvan fra Kristelig Folkeparti forventer nå at nye gjennomsnittsfartsmålinger er på plass flere steder før året er omme.

– Vedtaket må følges opp av regjeringen, og jeg forventer at de setter i gang ganske raskt, sier Grøvan til NRK.

Færre alvorlige ulykker

Målingen foregår slik at det tas et bilde når du kommer til den første fotoboksen, og så et nytt når du kommer til den andre. Tida du bruker imellom boksene avgjør om du har kjørt for fort på strekningen.

En rapport fra Transportøkonomisk institutt viser at antall drepte og hardt skadde på veier med automatisk strekningsmåling gikk ned med rundt 50 prosent.

I dag er det 24 veistrekninger i Norge som har denne målingen og Statens vegvesen har bedt om at det utvides til 40 strekninger.

– Trafikksikkerhet skal være et satsingsområde, og vi ønsker maksimal oppmerksomhet mot alle virkemidler som gir en god effekt, sier Grøvan som sitter i transport- og kommunikasjonskomiteen.

Han legger til at undersøkelser fra andre land også viser at gjennomsnittsmåling er effektivt der det er vanskelig å gjennomføre ordinære fartskontroller.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Samferdselsdepartementet i saken.

Mindre råkjøring med gjennomsnittsmåling

Se hvordan strekningsmålingen fungerer, og hvorfor både Statens vegvesen, politiet og bilister ønsker seg flere slike fotobokser.

Stoppet arbeidet

Tidligere har både Statens vegvesen, politiet og bilister etterlyst flere strekningsmålinger for å få ned farten, men regjeringen har stoppet planleggingen.

Skepsisen gikk blant annet på at folk blir opptatte av å se på speedometeret og mindre opptatt av å se på veien. Spørsmål om personvern har også vært et av ankepunktene til politikerne som har vært negativ til innføringen.

UP-sjef Knut Danielsen i Nordland

UP-sjef Knut Danielsen i Nordland har ønsker seg mer gjennomsnittsmåling.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

På fylkesvei 82 på Langøya i Vesterålen ligger Nordlands eneste gjennomsnittsmåling, som har hatt stor effekt.

– Beregninger viser at gjennomsnittsmåling av fart fører til opp til tre ganger så stor fartsreduksjon som vanlige fotobokser, har UP-sjef Knut Danielsen sagt tidligere.

I Nord-Norge er det i tillegg slike fotobokser i Tromsøysundtunnelen i Tromsø og på en veistrekning i Harstad kommune.

– Det er ingen tvil om at dette er et svært effektiv trafikksikkerhetstiltak, sier UP-sjefen i Nordland.