Politistudenten vurderte å ta opp kampen med tiltalte

– Olav Kildal segnet om mot meg. Jeg vurderte å slå mot tiltalte med batongen, men innser at jeg må treffe bra ettersom jeg er alene, forklarte den 23-årige politistudenten.

Video Rettsakens første dag

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Den sterkt pregete kvinnen som var vitne til politidrapet i Rana i april, stilte spørsmål ved sikkerheten før de skulle hente den tiltalte 62-åringen.

Politioverbetjent Olav Kildal døde etter å ha blitt påført sju knivstikk da han sammen med den unge politistudenten skulle hente 62-åringen til psykiatrisk behandling.

Politistudenten forklarte i retten at de visste at tiltalte hadde kniv og var i psykisk ubalanse.

– Jeg var derfor ekstra på vakt. Jeg spurte Olav om dette, men han var bestemt på at dette skulle vi gjøre. Han sa han kjente tiltalte fra før, sa hun.

Hadde på seg verneutstyr

Hun hadde på seg verneutstyr, men det hadde ikke hennes eldre kollega.

– Olav pleide ikke å bruke det. Han hadde bestemt seg hvordan dette skulle løses. Jeg stolte på en erfaren kollega, sa 23-åringen.

– Han kom hoppende ut

I retten fortalte den drapstiltalte 62-åringen at han ikke fikk noe forvarsel da politiet tok seg inn i hans hjem på Hammeren i Mo i Rana.

Kvinnen avviste at politiet ikke hadde forsøkt å få kontalt med tiltalte før de brøt opp døra.

– Vi banket på både dører og vinduer uten at noen svarte. Deretter kjørte vi ned på stasjonen og hentet verktøy og flere brekkjern. Vi kom oss inn gjennom en mellomgang. Vi ropte på tiltalte og sa det var politiet. Da ropte hn «Det gir jeg faen i». Da gikk Olav seg inn i leiligheten, forklarte 23-åringen.

Deretter opplevde hun at tiltalte kommer hoppende mot dem.

Video Gjerningsmannen pågrepet etter politidrap

POLITIAKSJON ENDTE MED DRAP: 21. april ble en politimann drept i forbindelse med et henteoppdrag for psykiatrien.

Foto: Nyhetsspiller

Vurderte å ta opp kampen

– Det ble et basketak og han ble knivstukket flere ganger. Jeg så to knivstikk. Han segnet om mot meg. Jeg vurderte å slå mot tiltalte med batongen, men innser at jeg må treffe bra ettersom jeg er alene. Jeg valgte å trekke meg ut, og ringer etter hjelp, sa hun.

Trodde det var en narkoman

62-åringen som knivdrepte politimannen Olav Kildal (58), trodde det var narkomane som brøt seg inn i leiligheten hans i april i år. Han mener å ha handlet i selvforsvar.

– Han gir uttrykk for at han ikke visste at det var politet som kom, og at det var uvedkommende som forsøket å bryte seg inn i boligen. Han ble først klar over at det var politet som hadde vært på stedet, og at det var en politman han hadde drept, da han så politistudenten på stedet, sier advokat Finn Ove Smith.

Den tiltalte mannen hevdet også at han ikke var psykotisk i gjerningsøyeblikket, stikk i strid med det de sakkyndige hevder .

Forsvareren sier at han tar det til etterretning at hans klient er svært tydelig på at han ikke var psykotisk i gjernignsøyeblikket.

– Jeg overlater til de sakkyndige å vurdere ham ut fra sykehistorie og så videre, sier Smith.

Rana tingrett har satt av fire dager til rettssaken som foregår i Bodø da den tiltalte 62-åringen fra Mo i Rana er innlagt på psykiatrisk avdeling ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Den tiltalte på sin side hevdet han handlet i selvforsvar mot det han trodde var innbruddstyver.

Nektet medisinering

Dagen før politiet brøt seg inn i leiligheten, hadde 62-åringen nektet å la seg medisinere av en psykiatrisk sykepleier. Da Olav Kildal og politistudenten rykket ut til leiligheten, var politiet kjent med at 62-åringen hadde vist fram en kniv til sykepleieren. De to var imidlertid ikke informert om dette, og de var ikke sikret med knivsikre vester.