Preget av Utøya

Få har fått føle de pårørendes sorg tettere på kroppen etter 22. juli enn henne. Likevel tror svolværingen Mette Yvonne Larsen at hun kommer til å ta terroristen i hånda.

Mette Yvonne Larsen (arkivbilde)
Foto: NRK

Det er ikke mange som har kommet nær Anders Behring Breivik i de fem månedene som har gått siden 22. juli. Det er kun forsvarerne, rettspyskiaterne og politiet som har hatt inngående samtaler med mannen som drepte 77 mennesker.

Men også de som representerer ofrene har kommet tett innpå Norges mest forhatte mann.

– Jeg har ikke hilst på han, vi har ikke tatt hverandre i hånda. Men vi har møttes og nikket til hverandre mange ganger. Jeg har jo vært i alle fengslingmøtene, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til NRK.no.

Larsen er bistandsadvokat og representerer rundt 20 av de som overlevde terrorangrepene mot Oslo og Utøya.

– Jobber ekstremt mye

Terrorakjsonen som rystet Norge for fem måneder siden snudde også opp ned på livet til Larsen.

– Jeg var på ferie og stod i moltbærskogen på myran i Hamarøy og hadde det fint da dette skjedde. Den eldste dattera mi ringte og fortalte om eksplosjonen i Oslo, forteller hun.

Larsen avbrøt ferien, dro sørover og siden har livet hennes stort sett bare handla om å være på jobb dag og natt.

– Jeg jobber ekstremt mye. Fra klokka 08.00 om morgenen til klokka 22.00 om kvelden. Også vår famile er på en måte rammet. Mine to yngste døtre mista hver sin venn på Utøya. Så dette er tøft.

– Noen har en gang sviktet han

Larsen har møtt terroristen, men har så langt ikke hilst på han.

– Kommer du noen gang til å ta han i hånda?

– Det tror jeg nok. Jeg kan ikke la være å ta ham i hånda. Mange vil si han er et monster, men han er først og fremst en puslete og skadet person med puslete stemme. Med en gang jeg ser han, tenker jeg at noen en gang har sviktet han, forteller hun.

I møte med terroristen sier Larsen at hun ser en forskremt gutt

– Alle har engang sittet på fanget til foreldrene sine, og man må prøve å se barnet i den gale mannen. Jeg har barnerett som spesialfag, så jeg synes ikke dette er vanskelig. Han er ingen ideolog. Han er forskremt, som vi sier i Nord-Norge.