Hopp til innhold

Poteten råtner

Smittsom råtesykdom funnet hos flere potetprodusenter i Nordland.

Poteter

Disse potetene er friske, men flere potetprodusenter i Nordland må nå redusere avlingene sine etter at det er oppdaget en smittsom råtesykdom i potetene.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Ringråte gir dårligere potetavlinger, og medfører at Norge ikke får lov til å eksportere potet.

- Situasjonen er ikke akkurat vanskelig, men det er jo veldig irriterende, sier potetbonde Lars-Vidar Lindgaard fra Ankenesstrand.

Han er en av 10-20 bønder fra Sør-Helgeland til Ofoten som har fått påvist ringråte i poteten. Nå må han legge 150 mål land brakk i to år. Produsentene som er rammet må legge jorda si brakk et par år, sykdommen medfører både merarbeid og merutgifter.

- Det er klart det er en god del mer arbeid å legge om landene og desinfisere kassene og alt av utstyr. Litt økonomisk rammer det også, for vi må redusere avlingene og på grunn av kostnadene til arbeidet som skal gjøres, sier Lindgaard.

Skal overvåke sykdommen

Gjennom et nasjonalt overvåkingsprogram håper Mattilsynet å bevise at man har kontroll over sykdommen. Da kan nordnorsk potet havne på europeiske matfat, sier førstekonsulent Per-Anton Heistad.

- Europa er nok villig til å betale gode penger for spesielle

Gulløye

'Gulløye' fra Nord-Norge.

Foto: Arild Moe

varer, som for eksempel gulløye eller mandel, sier han.

Likevel, selv om råten kan gi dårligere avling, er det lite å merke på selve poteten, sier potetbonde Lars-Vidar Lindgaard fra Ankenesstrand.

- Det er ingen som blir å legge merke til det på kvaliteten, for det er en så liten andel av poteten som er infisert av ringråten, mener Lindgaard.

Mattilsynet advarer mot bruk av usertifisert settepotet, som er den viktigste smittekilden.