Politimesteren: – Vi vil se på politiarbeidet som er gjort tidligere

Politimester Tone Vangen og Tysfjord-ordføreren lover å snu alle steiner slik at overgrepsofrene får hjelp.

Politimester Tone Vangen i Nordland politidistrikt

VIL HA LAV TERSKEL: – Jeg ønsker å få en god dialog med lokalsamfunnet og at terskelen for å komme til politiet skal være lav, sier politimester Tone vangen i Nordland politidistrikt.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Vi har hatt et møte og diskutert hvordan vi skal angripe den nye informasjonen om overgrep i Tysfjord-samfunnet. Det er alvorlige og straffbare forhold som er beskrevet i VG-reportasjen, sier politimester Tone Vangen i Nordland politidistrikt.

11 kvinner og menn, alle lulesamer, forteller om overgrep som skal ha vært dysset ned av hensyn til gjerningspersonen, bygda eller den læstadianske menigheten. I alt har avisen fått kunnskap om 47 historier fra kvinner og menn som alle hevder de er blitt utsatt for overgrep i barne- og ungdomsårene.

– Vi ønsker å gå inn i situasjonen og finne ut hva dette er. Det aller viktigste for oss framover er å hindre nye overgrep og eventuelt gå inn å stanse pågående saker. Det er vår hovedoppgave, sier Vangen.

Flere saker ble henlagt

Tysfjord lensmannskontor

Ifølge tall VG har hentet inn, er det fra 1997 til 2014 anmeldt eller opprettet totalt 67 sedelighetssaker i kommunen med 1.941 innbyggere. Av dem ble 82 prosent av sakene henlagt.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Et titalls personer er navngitt i VG-saken som overgripere, men av dem er bare et fåtall straffedømt. Tone Vangen er forsiktig med å kommentere politiarbeidet som er gjort tidligere.

– Jeg er klar over at det har vært mange saker. Nordland politidistrikt ble opprettet i januar, og har hatt ansvar for Tysfjord i fem måneder nå. Men vi vil selvfølgelig se på det som har vært gjort.

– Men betyr ikke alle henleggelsene at politiet ikke har gjort en god nok jobb?

– Det har jeg ikke svaret på i dag. Det kan se ut som at det er ting som man ikke har kommet til bunns i. Det er nok sammensatte årsaker til det, sier Vangen.

– Alle skal bli hørt

Tor Asgeir Johansen

– Jeg vil beklage overfor dem som ikke har blitt hørt, sier ordfører Tor Asgeir Johansen i Tysfjord.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

I dag møttes politikerne i Tysfjord til formannskapsmøte. Ordfører Tor Asgeir Johansen sier alle nå skal bli hørt.

– Men vi trenger hjelp utenfra. Forholdene er små her i Tysfjord. Om du tar en telefon risikerer du å treffe på naboen. Vi trenger ekstern kompetanse for å hjelpe disse menneskene, sier Tysfjord-ordfører på femte året Tor Asgeir Johansen.

Tysfjord har tidligere vært kritisert for å ha en overgrepskultur i lukkede miljøer. I 2007 skrev et foreldrepar et brev til statsminister Jens Stoltenberg og ba om hjelp. Saken fikk stor oppmerksomhet og flere tunge fagmiljøer tilbød seg å hjelpe kommunen, men skal ha blitt avvist av den daværende kommuneledelsen.

Ordføreren beklager

Denne gangen lover ordføreren at alle tilgjengelige ressurser skal settes inn for å hjelpe ofrene.

– Jeg vil beklage overfor dem som ikke har blitt hørt. Det er forferdelig dersom vi har sviktet. Jeg lover at vi skal gjøre alt for å få sannheten fram. Ofrene skal bli hørt. Jeg beklager dersom det har gått tregt. Alle skal få hjelp. Vi skal bli bedre og vi skal ta vare på folk.

Drag

Ifølge ordføreren i Tysfjord er det fremdeles er store kulturforskjeller mellom den samiske og den norske delen av samfunnet i Tysfjord.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK