NRK Meny
Normal

Mangler 174 innbyggere - det kan koste han 15 millioner kroner

Geir Ove Heir i Salten politidistrikt er en politimester som nok følger mer med på befolkningsstatistikkene enn sine kolleger. Det magiske tallet for han er 50.000.

Geir Ove Heir i Salten politidistrikt er en politimester som nok følger mer med på befolkningsstatistikkene enn sine kolleger. Det magiske tallet for han er 50.000.

Hele fjoråret fulgte han spent med på om det ble flere bodøværinger. For da NRK i vår møtte politimester Heir – manglet bare han i overkant av 600 innbyggere.

Dersom innbyggertallet i Bodø kommune innen nyttår passerte 50.000 ville politidistriktet hans få et storbytillegg som utgjør mellom 10 og 15 millioner kroner ekstra årlig.

Derfor gikk politimesteren gatelangs i Bodø sammen med NRK på jakt etter nye innbyggere.

(artikkelen fortsetter under)

- Det blir en gledens dag når Bodø runder 50.000

– Driften blir svært stram

Men tall fra Statistisk sentralbyrå viser at Bodø manglet 174 innbyggere ved årets slutt for å nå målet. Og systemet, kalt Furst og Høverstad-modellen, er slik at om grensen ikke nås ved årsskiftet må man vente helt til neste år på de ekstra millionene.

– Jeg er ikke skuffet, men glad for alle de som flyttet til Bodø. At vi ikke nådde målet er ikke noe å gjøre med, sier politimesteren til NRK.no i dag.

Nå kan friske penger til sårt tiltrengte investeringer i blant annet bilparken, stå i fare.

– Vi trenger tre nye utrykningskjøretøyer, men har slik det nå ligger an kun råd til å kjøpe én bil. Om vi ikke får storbytillegget blir det vanskelig å få råd til de to andre, forklarer Heir.

– Vi har allerede brukt mye penger på nytt nødnett og sambandsutstyr. Uten friske penger blir driften vår svært stram. Jeg håper det ikke vil gå utover tilbudet til folk.

Øyner håp om tilskudd

Men selv om Heir konstaterer at 174 personer manglet for å passere den magiske grensen på 50.000, har han ikke gitt opp kampen om storbytillegget.

– Vi hadde gode samtaler med Politidirektoratet i fjor høst. Vi har lagt fram flere argumenter som tilsier at vi bør få de ekstra millionene, og fått gode tilbakemeldinger. Blant annet mener vi at kommunen i praksis huser langt flere enn de offisielle folketallene viser. Det er mange studenter bosatt her og pendlere i Forsvaret.

– Vi mener byen også har fått et storbypreg, og vi trenger flere folk og nytt utstyr for å takle disse nye utfordringene.

Venter snarlig svar

Mens NRK.no var på besøk i dag, fikk Geir Ove Heir telefon fra Politidirektoratet.

– De lovte akkurat nå et svar på om vi får storbytillegget i løpet av januar. Det er tidligere enn jeg hadde trodd.

Og får politimesteren i Salten 15 millioner ekstra til drifta i år blir det feiring.

– Da tror jeg vi må kjøpe kake.

NRK.no har vært i kontakt med Politidirektoratet, som ikke hadde anledning til å kommentere saken i dag.

Politimester Geir Ove Heir

I fjor hilste politimester Geir Ove Heir i Salten hver eneste nye bodøværing velkommen. Ved årsskiftet måtte han konstatere at det ikke var kommet til nok innbyggere i Bodø, til at politidistriktet hans fikk økte overføringer.

Foto: NRK