Politimester bekymret for det nye politibudsjettet: – Føler meg urolig

Regjeringens forslag til statsbudsjett vil neppe gi økt bemanning i politiet i Nordland neste år,tror politimester Tone Vangen.

Tone Vangen utenfor ny operasjonssentral

Politimester Tone Vangen er bekymret for det nye politibudsjettet.

Foto: Malin Nygård Solberg / NRK Nordland

– Slik det er nå, så føler jeg meg veldig urolig. Det ser ut som at det ikke er tilstrekkelig rom for bemanningsøkning. Vi har planlagt med en bemanningsøkning for å kunne nå de ambisjonene som ligger i nærpolitireformen, sier Vangen.

Selv om bevilgningene har økt med 100 millioner fra året før, frykter politimesteren at det ikke er nok handlingsrom til å øke bemanningen i tråd med ambisjonene i nærpolitireformen.

– Vi er ikke kommet dit i dag at vi har det politiet som vi burde ha, men vi er på god vei. Jeg blir litt engstelig om det betyr at vi skal stoppe opp prossessen vi er inn i.

– Kursen er rett

Justispolitisk talsperson i Høyre, Peter Christian Frølich tror bekymringen fra politimesteren skyldes mindre øremerking, og desto større frihet til politimesterene i hvordan de disponerer de frie midlene.

– Den summen politiet nå får er historisk høy. Jeg tror at dette er noe politiet bare

Peter Christian Frølich

Justispolitisk talsperson i Høyre, Peter Christian Frølich.

Foto: Adalheidur Oldeide / NRK

kunne drømme om for noen år tilbake.

Politiet er tiltenkt 400 millioner kroner, en økning på 100 millioner fra fjoråret, i tillegg til 100 millioner som er gitt til gjennomføring av politireformen.

– Jeg tror nok at den usikkerheten som er kommet fra for eksempel politimesteren her skyldes litt at de er vant til øremerking, men nå får frihet til å kunne gjøre dette selv. Vi lytter til de bekymringene som kommer, men det er viktig å huske på at kursen er rett, sier Frølich.

Ikke bare negativt

Fagbladet Politiforum omtalte sist uke at budsjettet gjør at det spøker for gjennomføringen av nærpolitireformen, fordi de ikke får øremerkede midler til nyansettelser.

Politimesteren synes likevel det er viktig å presisere at det ikke bare er en negativ situasjon.

Det er flere folk i politiet i Nordland i år enn det var i fjord. Vi skal ikke svartmale det, men jeg er veldig engstelig om prosessen nå stopper opp, sier hun.

Alene om bekymring

Politiet er tiltenkt 400 millioner kroner, en økning på 100 millioner fra fjoråret, i tillegg til 100 millioner som er gitt til gjennomføring av politireformen.

Frølich mener det er viktig å presisere at nesten alle politimesterene i Norge er positive til den nye reformen.

– Tone Vangen er nok førstemann ut til å uttrykke bekymring. Jeg skal ikke beskylde henne for ikke å ha lest budsjettet skikkelig, men det er jo i tilegg til disse midlene også avsatt øremerkede midler til gjennomføring av reformen, sier han.