NRK Meny
Normal

Politimann anmeldt for voldtekt

En polititjenestemann på Helgeland er anmeldt for en såkalt sovevoldtekt. Men han er fortsatt i tjeneste.

Mo politistasjon

VOLDTEKTSANMELDELSE: En politimann fra Helgeland er under etterforskning etter at en kvinne har anmeldt ham for voldtekt.

Foto: Frank Nygård / NRK

Hendelsen mannen er anmeldt for fant sted i september i fjor, skriver Rana Blad.

Anmeldelsen av den påståtte voldtekten skjedde først i februar i år og ble levert inn til politiet i Trøndelag. Politimester Håvard Fjærli i Helgeland politidistrikt har kjent til anmeldelsen i noen måneder.

– Vi vurderer saken som alvorlig. Dersom det har skjedd en voldtekt, har selvsagt ikke polititjenestemannen noe i politiet å gjøre i tiden som kommer, sier politimester Håvard Fjærli til NRK.no.

Ifølge kvinnens bistandsadvokat skjedde den angivelige voldtekten i forbindelse med et nachspiel der både kvinnen og politimannen var til stede.

– Hun har forklart at hun ble voldtatt mens hun sov, sier advokat Vibeke Meland til Rana Blad.

Såkalt sovevoldtekt er seksuell omgang med en person som er bevisstløs eller ute av stand til å motsette seg handling.

Fortsatt i tjeneste

Håvard Fjærli, politimester i Helgeland politidistrikt

Håvard Fjærli, politimester i Helgeland politidistrikt.

Foto: NRK
Advokat John Erik Nygaard, Mo i Rana

Ifølge politimannens forsvarer John Erik Nygaard nekter hans klient straffskyld.

Foto: Frank Nygård / NRK

Advokat Meland vil ikke gå i detalj om hvorfor anmeldelse drøyde i tid, men sier det kompliserte situasjonen at mannen jobber i det lokale politiet.

Den anmeldte polititjenestemannen er foreløpig ikke suspendert, men er omplassert mens etterforskningen pågår. Det reagerer advokat Meland og hennes klient på.

Nekter straffskyld

Ifølge politimannens forsvarer John Erik Nygaard nekter hans klient straffskyld.

– Denne saken har flere sider. Det er flere forhold i denne saken som gjør at bevissituasjonen er nokså svak. Det går nesten et halvt år før den påståtte handlingen skal ha skjedd til det foreligger en anmeldelse. Det er uvanlig og merkverdig, og sier sitt om bevissituasjonen, sier Nygaard til NRK.no.

Han reagerer på at bistandsadvokaten går ut og mener at politimannen burde vært suspendert.

– Jeg synes det er offensivt fra bistandsadvokaten å gå ut med et slikt krav. Hun kjenner saksdokumentene og bevissituasjonen. Vilkårene for å suspendere min klient er ikke til stede, mener forsvareren.

Ifølge advokaten er politimanne preget av anmeldelsen.

– Det er en alvorlig beskyldning, som ville preget enhver. Han ønsker en rask avklaring. Som politimann har det store konsekvenser for ham, sier forsvareren.

Vi vente med eventuell suspensjon

Politimester Håvard Fjærli i Helgeland politidistrikt vil ikke suspendere politimannen før det foreligger et påtalevedtak.

– Vi har besluttet å ta stilling til spørsmålet suspensjon av polititjenestemannen etter at det foreligger et påtalevedtak i saken. For øvrig er det Salten politidistrikt som har overtatt saken, sier Fjærli.

– Vanskelig sak

Han innrømmer at saken er vanskelig for alle parter.

Politiadvokat Bjarte Walla i Salten politidistrikt

Politiadvokat Bjarte Walla i Salten politidistrikt.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Først og fremst for fornærmede og den anmeldte tjenestemannen. Men det er også en belastning for organisasjonen, sier Fjærli til NRK.no.

Etterforskning snart ferdig

Politiadvokat Bjarte Walla i Salten politidistrikt fikk saken på sitt bord i mars, og har siden da etterforsket saken. Han forteller at politimannen har status som mistenkt.

– Etterforskningen har i hovedsak bestått av vitneavhør. Mistenkte i saken er avhørt. Det gjenstår imidlertid flere vitneavhør før vi kan konkludere i etterforskningen, sier Walla.

Han vil ikke si noe konkret om hva etterforskningen har frambrakt av opplysninger, men opplyser at politiet befinner seg i siste halvdel av etterforskningen.

– Det er i vår interesse å få gjennomført dette så raskt som mulig, sier Walla.