NRK Meny
Normal

Politiker blir beskyldt for «det mest inhumane innlegget noensinne»

Det ble svært høy temperatur da kommunestyret i Hemnes sa ja til igjen å bosette flyktninger for første gang på flere år. Her kan du høre det flammende innlegget til Fremskrittspartiets Sverre Storbæk som møtte store protester.

Sverre Storbæk, Hemnes rådhus

Fra talerstolen var Sverre Storbæk tydelig på at forslaget om å ta imot ti flyktninger i år, samt 15 i både 2016 og 2017, var en dårlig sak for Hemnes kommune.

Foto: Julie Thonhaugen/privat

Debatten om bosetting av nye flyktninger i nordlandskommunen for første gang siden 2012 inneholdt til dels sterke karakteristikker.

En som flagget sin tydelige misnøye med formannskapets innstilling om å si ja, var Fremskrittspartiets Sverre Storbæk, skriver Rana Blad.

Fra talerstolen var han tydelig på at forslaget om å ta imot ti flyktninger i år, samt 15 i både 2016 og 2017, var en dårlig sak for Hemnes kommune.

– De som kommer støtter Sharialover, hvor det åpnes for steining ved utroskap og blasfemi. Samtidig synes de det er helt ok med flerkoneri og kjønnslemlestelser. De slakter også dyr på en bestialsk måte. De synes det er greit med tvangsekteskap og kvinneundertrykkelse, sa Storbæk ifølge avisa.

Her kan du høre hele innlegget Storbæk holdt fra talerstolen:

Ordkrig i salen

Blant dem som talte imot FrP-politikeren var Vidar Lenningsvik fra Arbeiderpartiet, som fra talerstolen omtalte innlegget fra Storbæk som «det mest inhumane noensinne fra talerstolen i Hemnes».

– Jeg har aldri hørt noe så galt. Jeg ble helt satt ut. Det var så ekstremt at jeg fikk hakeslepp, sier Lenningsvik til NRK.

– Den frykten Storbæk har for en annen kultur er meg helt uforståelig. Selvsagt vil flyktningene bringe mange positive ting med seg. Dessuten bør vi som har sånne ressurser være barmhjertige, fortsetter han.

Her kan du høre innlegget Lenningsvik holdt fra talerstolen:

Også leder av Hemnes Arbeiderparti, Tord Johansen, var sjokkert. Han har aldri opplevd en så unison fordømmelse av et innlegg før.

– Under fremføringen var representantene fra samtlige partier ikke bare hoderystende, men folk spurte seg «går dette an»?, foreller Johansen, og legger til at han er fornøyd med vedtaket som ble gjort.

Ordfører stanset begge

Det er også ordfører Kjell Joar Petersen-Øverleir fra Høyre. Like fornøyd er han ikke med alt som skjedde under gårsdagens debatt.

Kjell Joar Petersen-Øverleir

Ordfører Kjell Joar Petersen-Øverleir.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Ordføreren prøvde flere ganger å stanse innlegget til Storbæk.

– Det skal være mulighet for å få fram ytringene sine, selv om vi kanskje ikke liker å høre budskapet. Men denne balansegangen er vanskelig, påpeker ordføreren, som er klar på at representanten fra Frp gikk for langt.

– Jeg oppfattet at Storbæk beskrev Sharialovene, og det får være hans argument. Men når han så omtaler muslimer generelt, og tillegger dem egenskaper på bakgrunn av det, så stoppes innlegget.

– Viktig vedtak

Storbæk har selv lest oppslaget i Rana Blad, som han tar med «knusende ro».

– Det står ikke noe der som jeg ikke står inne for, sier han til NRK.

– Jeg har aldri kommet med noen rasistiske uttalelser. Jeg angriper ikke hudfarge eller nasjonalitet. Det er religionen jeg angriper, fortsetter Storbæk.

Han reagerer også på at ordføreren stoppet ham før han fikk sagt alt han ville si.

– Det forstår jeg ikke.

Laster kart, vennligst vent...

Hemnes kommune ligger på Helgeland i Nordland fylke.