NRK Meny
Normal

Politiets fellesforbund håper prøveperioden blir permanent

Erfaringene etter fire uker med bevæpnet politi vil gjøre det lettere for Stortinget å innføre generell bevæpning av politiet i Norge, mener leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad. Han får støtte av nestleder i Stortingets justiskomite.

Politiets fellesforbund har et årsmøtevedtak på at de ønsker et bevæpnet politi.
Den nyvalgte lederen, Sigve Bolstad, tror erfaringene fra de kommende fire ukene vil gjøre det lettere for Stortinget å vedta nettopp det.

I løpet av de neste fire ukene vil alle politipatruljer i landet bære våpen. Bevæpningen skjer fordi Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener det er mellom 60 og 90 prosent risiko for at Norge utsettes for islamistisk terror i løpet av det neste året.

Trusselen er ifølge PST rettet spesielt mot politiet og Forsvaret.

Ingen endring

Innsatsleder Kjetil Kolaas

INGEN FORANDRING: Innsatsleder Kjetil Kolaas tror ikke bevæpningen vil føre til at politiet bruker våpenet oftere.

Foto: HÃ¥kon Jacobsen / NRK

Erfarne politifolk er sikre på at det ikke vil føre til økt eller unødvendig bruk av våpen.

– Når det gjelder selve bruken av våpenet vil ikke dagens situasjon være noe annerledes. Vi har en våpeninstruks å forholde oss til, den er akkurat lik som før, sier innsatsleder ved Salten politidistrikt, Kjetil Kolaas til NRK.

Politiets fellesforbund har et årsmøtevedtak på at de ønsker et bevæpnet politi.

Den nyvalgte lederen Sigve Bolstad tror erfaringene fra de kommende fire ukene vil gjøre det lettere for Stortinget å vedta nettopp det.

– Jeg tror erfaringen vil bety at man blir mer positiv til en generell bevæpning av norsk politi. Det er takket være at norsk politi har en høy grad av tillit og troverdighet.

– Når det i tillegg ligger en så bred og god begrunnelse til grunn, er det med på å styrke det, sier Bolstad.

Frykter snikinnføring

Motstandere av et permanent bevæpnet politi frykter det kan bli vanskelig å gå tilbake til at tjenestevåpen må være innelåst i politibilen.

– Jo lengre tid som går, desto vanskeligere blir det å komme tilbake til det som er normalsituasjonen i Norge uten bevæpning. Derfor er det så viktig at man nå er tydelig på at den nåværende bevæpningen kun handler om denne situasjonen, og at man får en reell politisk debatt når det gjelder fremtiden, sier tidligere leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannesen.

Arne Johannessen

FRYKTER SNIKINNFØRING: Tidligere leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen er skeptisk en generell bevæpning av politiet.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Han frykter praksisen med væpnet politi kan bli varig.

– Jeg har stor forståelse for den avgjørelsen som er tatt om bevæpning i fire uker nå, den tror jeg er klok og nødvendig. Men jeg vil advare mot at noen bruker denne situasjonen som argument for permanent bevæpning i Norge, sier Johannessen.

Anders Werp (H), nestleder i Stortingets Justiskomitee, tror Stortinget kan få saken om generell bevæpning til behandling igjen om kort tid.

– Hvis trusselsituasjonen mot Norge øker ytterligere syns jeg det er helt naturlig at vi får en politisk diskusjon om det. Det dreier seg om å skape trygghet i landet og for politiets arbeidssituasjon.