Politiet: – Vogntogene har ligget strødd

Det siste døgnet har europavei etter europavei i Nord-Norge vært stengt som følge av dårlig vær og føre. – Det er knapt mulig å komme seg frem, sier Ricky Hagen.

Vogntog fast ved Bolna

To vogntog står fast på E6 ved Bolna i Rana.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Det har vært hektisk. I hvert fall i Nordland. Nå er E6 igjen stengt, og det er også stengt på E10 ved grensen. Saltfjellet var stengt fra i går kveld til i dag tidlig, sier trafikkoperatør Siril Veiåker Nilsen hos Statens vegvesen til NRK.

Hun forteller at det i tillegg har vært redusert fremkommelighet flere steder.

– Både vi og bilbergerne har hatt det travelt. Veiene har vært stengt både på grunn av vær og vogntog med problemer.

Rundt klokken 14 er veiene åpnet igjen, etter å ha vært stengt i flere timer. Men en time senere opplyser Statens vegvesen at det på ny står fast et vogntog i en bakke opp mot Bjørnfjell, cirka 3 km etter avkjøringen fra E6. Kun personbiler kan passere.

Vanskelige kjøreforhold

Denne uka har vært preget av at en rekke vogntog har satt seg fast både nord og sør i fylket. Bare i går satte fem-seks vogntog seg fast i Dunderlandsdalen i Rana. Dagen før måtte fire vogntog berges. Sist helg satte seks vogntog seg fast på veier i Nordland.

En bilberger NRK har snakket med på Helgeland i dag forteller om svært travle dager.

– Spesielt de siste dagene har vært travle. Det er en god blanding og av norske og utenlandske vogntog. Årsaken er en kombinasjon av dårlig erfaring og glatt vei, virker det som.

Ricky Hagen bor på Storvollen i Rana.

– Slik har det vært hele uken. Jeg jobber i Rana Gruber, og kjører denne veistrekninga daglig. Hadde det ikke vært for at vogntog og andre kjøretøy hadde kjørt på veien før meg, hadde det knapt vært mulig å komme seg frem.

– Skodd etter forholdene

Operasjonsleder Frode Strende i Midtre Hålogaland forteller at det var to utenlandske vogntog som sperret E10.

– De var skodd etter forholdene, men det er glatt.

Vanskelige kjøreforhold på Bjørnfjell

Slik ser det ut på E10 i Pettersenbakken, cirka to kilometer før grensen.

Foto: Politiet

– Hektisk

Operasjonsleder Trond Martiniussen ved Helgeland politidistrikt forteller om et travelt døgn.

– Det har vært hektisk, med vogntog som har ligget strødd både her og der.

Han sier følgende om problemene ved Bolna:

– Et vogntog kom først, og stod først stille under møte med en brøytebil. Da det skulle ta løs igjen, skled det av veien. Et annet vogntog som skulle motsatt vei, skulle forsøke å smyge seg forbi, men endte opp med å skli inn i det andre vogntoget. Vogntogene var skodd bra, men det er unormalt glatt på stedet, sier Martiniussen.