Politiet: – Et under at dette gikk bra

Leif-Jarle Jensen var på vei nordover, da han ble vitne til en svært stygg forbikjøring ved Snåsa. – Bare små marginer gjorde at ikke dette ble en stygg ulykke, sier han.

Ved Snåsa.

Som man kan se av videoen, forsøker Jensen å varsle det motgående kjøretøyet ved å blinke med lysene.

Som yrkessjåfør har Jensen sett mye rart langs veiene. Men forbikjøringen han ble vitne til ved Snåsa onsdag denne uken, har han ikke sett maken.

– Totalt hodeløst, konstaterer Jensen, som var på vei nordover mot Harstad for å levere varer da hendelsen skjedde.

Ifølge han var det bare flaks som gjorde at dette ikke gikk riktig ille. Forbikjøringen skjedde i en oppoverbakke, noe som gjorde at han klarte å bremse ned kjøretøyet raskt.

– Hadde det vært et vogntog som kom i møte, kunne i verste fall det gått med menneskeliv. Dette er et bratt og uoversiktlig parti langs E6.

Mange reaksjoner

Leif-Jarle Jensen

Jensen forteller at han har fått mange reaksjoner etter at han la klippet ut på Facebook.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Jensen la først ut videoen på Facebook slik at den bare var synlig for vennene hans, men ble snart oppfordret til å gjøre den offentlig. Siden har ikke reaksjonene latt vente på seg.

«Jævla idiota på veien», skriver en person. «Han va heldig som berga livet», skriver en annen, mens en tredje skriver «forbanna idioter som setter andre sine liv i fare».

– Det har tatt litt av. Mange har reagert, og synes lite om dette.

Han er glad for at han ikke ser slike hendelser ofte.

– Dette hører heldigvis sjeldenhetene til.

– Ville ført til anmeldelse

Operasjonsleder Mads Bernhoft i Nordland politidistrikt har sett videoen, og mener at det er «et under at det går bra».

– Hadde politiet sett dette, ville det ført til en anmeldelse etter veitrafikklovens paragraf 3 (se faktaboks). Den forbikjøringa der, er etter mitt skjønn et klart brudd på trafikkreglene.

Han påpeker at man uansett sparer lite tid på å foreta risikable forbikjøringer.

– Får politiet ofte melding om stygge forbikjøringer?

– Ikke bare stygge forbikjøringer, men generelt på fartsnivå. Det er en del bilister der ute som sliter med å følge trafikkreglene, sier Bernhoft, som oppfordrer folk til å kjøre forsiktig.