NRK Meny
Normal

Politiet: – Dersom folk ikke vil levere fra seg flaskene kan vi tvinge dem

Bare 147 av de 1280 gassflaskene som falt av to skip i Atlanteren i fjor er kommet til rette. Nå frykter brannvesenet i verste tilfelle en eksplosjon fordi flaskene kan være skadd og dermed uegnet til bruk.

Salten brann henter opp gassflasker som har kommet på avveie i Nord-Norge.

Gassflaskene er oransje propanflasker, og inneholder svært brannfarlig gass.

– Dersom folk ikke vil levere fra seg flaskene kan vi tvinge dem. Å ha disse flaskene anses i utgangspunktet som ulovlig tilegning av hittegods. Det er man forpliktet til å levere fra seg til politiet. Dette formoder vi at folk gjør nå, sier politiadvokat i Salten, Stig Morten Løkkebakken.

Politiadvokat, Stig Morten Løkkebakken

Politiadvokat, Stig Morten Løkkebakken

Foto: Bente H. Johansen / NRK

147 av i alt 1280 gassflasker som falt i havet er funnet langs norskekysten. Brannvesenet vil koble inn politiet dersom folk ikke leverer fra seg flasker de har funnet.

– Eksplosjonsfare

Salten Brann har fått beskjed om at det er flere privatpersoner som har funnet og tatt vare på gassflasker.

– Dersom folk ikke vil levere fra seg flaskene blir politiet koblet inn. Disse flaskene har ingenting i privat eie å gjøre, sier overbrannmester Tore Nordli.

Overbrannmester Tore Nordli i Salten brann

Overbrannmester Tore Nordli i Salten brann.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Nå frykter han verste tilfelle en eksplosjon fordi flaskene kan være skadd og dermed uegnet til bruk.

– Utfordringen er lekkasjer. Dersom det åpnes i lukkede rom, mangler vi kun tennkilden for å få en antennelse av det. Vi har eksempler på at slike flasker kan flytte vegger og vinduer. Trykket som kan komme etter en antennelse er ikke noe du vil oppleve, sier brannmesteren.

Propangass

Flaskene inneholder propan som blant annet brukes til gassgriller. Og det er på grunn av at flaskene har ligget i havet i flere måneder og at man vet hvilken tilstand de er i at brannmesteren er bekymret.

(artikkelen fortsetter under)

Her finnes gassflaskene

De siste månedene har flere gassflasker rekt i land langs norskekysten. I alt er det funnet 147 flasker fra Namsos i sør og til Bekkarfjord i Finnmark i nordøst.

Foto: Kart: Brannvesenet

På grunn dårlig vær med tung sjø mistet to forskjellige skip mellom Danmark og Island hver sin container med til sammen 1280 gassflasker i desember i fjor.

De siste månedene har flere av dem rekt i land langs norskekysten. I alt er det funnet 147 flasker fra Namsos i sør og til Bekkarfjord i Finnmark i nordøst.