NRK Meny
Normal

Politiet: – Burde slippe å bruke så mye ressurser på utenlandske trailere

Flere trailere har hatt problemer på glatt føre i Nordland i dag. Én hendelse på E6 Helgeland og én på riksveien i Hattfjelldal ga en forsmak på en typisk vinter for politiet. Nå er de bekymret for at de binder opp ressurser på bekostning av andre oppdrag.

Trailer i trøbbel på E6 i Grane

Ifølge vegtrafikksentralen er det glatt sør i Nordland.

Foto: Rune Stabbforsmo

Politiet er bekymret for veisikkerheten og trafikksikkerheten, og sier de sliter med å få ut kunnskap og informasjon til utenlandske vogntogførere.

– Vi ser år etter år at når det blir glatt, så ligger de strødd, sier operasjonsleder Kai Eriksen i Nordland politidistrikt.

Han mener først og fremst er det trafikkfarlig i tilfeller hvor 50 tonn kommer kjørende. Ifølge operasjonslederen er det ofte uten gode nok kjettinger eller gode nok dekk og i de fleste tilfellene utenlandske vogntog.

Han sier de har en utfordring med å få ut informasjon og kunnskap om forholdene på norske vinterveier og er bekymret for at de bruker ressurser på hendelser de helst skulle vært foruten.

– Vi har sett resultater av det i dag. At vi binder opp ressurser et sted gjør at vi ikke kan være andre steder. Det blir en ressurslekkasje som går ut over andre sider av politiets oppdrag, sier han.

En rapport fra Transportøkonomisk institutt (TØI) fra i fjor viser at utenlandske vogntog har dobbelt så stor risiko for å havne i møteulykker, og nesten dobbelt så stor risiko for å havne i kollisjon med et kjøretøy som kjører i samme retning.

Trailer med trøbbel på E6 i Grane
Foto: Rune Stabbforsmo

To hendelser fredag

Den første traileren som hadde problemer sakset over E6 tidligere i dag, to mil sør for Trofors som er kommunesenteret i Grane kommune på Helgeland.

Ifølge politiet skal flere personbiler ha kollidert bak traileren, men ingen personer har blitt skadet.

Kort tid etter kom meldingen om at også Riksvei 73 mot svenskegrensen var stengt av nok en trailer.Det er ikke meldt om personskader i noen av de to hendelsene.

E6 er nå gjenåpnet etter uhellet.

Væromslag i Finnmark

I Finnmark har de hatt væromslag det siste døgnet, som følgelig har gitt bedre kjøreforhold.

– Her har det ikke vært noen trafikale problemer med store kjøretøy. Jevnt over har det ikke vært de store problemene til nå. Vi har hatt et par hendelser til nå, men det kommer nok flere utover, sier operasjonsleder Asgeir Aule i Finnmark politidistrikt.

E6 ved Majavatn på Helgeland
Foto: Statens vegvesen