Politiet: – 200 evakuerte kan vende hjem

Brannen ved Hunstadsenteret er nå under kontroll, og politiet i samråd med brannvesenet opphever sperringen og evakueringen av boligområdet øst for kjøpesentret.

Brann på Hunstadsenteret
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Over 200 personer er evakuert fra hjemmene sine i boligområdene Brækkatunet og Brækkahaugen øst for senteret etter brannen ved Hunstadsenteret i Bodø.

– Etterslokking vil pågå utover kvelden og natten, men alle kan nå vende tilbake til sine hjem. Dersom man opplever at det er røyk i boligen når man vender hjem er det viktig å lufte godt, sier stabssjef Arne Hammer ved salten politidstrikt.

– Når det gjelder etterforskningen så vil denne fortsette så er dette et arbeid som fortsett de neste dagene, legger han til.

Vanskelig arbeid

Brannfolkene har arbeidet siden 20.30-tiden onsdag kveld med å få kontroll på flammene, men slukningsarbeidet har vært svært vanskelig. Tykk, grå, røyk har veltet ut fra Jysks varelager på kjøpesenteret som ligger rundt 10 kilometer fra Bodø sentrum, og det er denne røyken som har ført til at naboene er evakuert.

– Det er mye plast og skumgummi, så den røyken er særdeles giftig, uttalte fagsjef Tore Nordli i Salten brann tidligere i dag.

Vanskelig jobb for røykdykkerne

– En del av utfordringa er at når ting er pakket og stablet veldig tett, så er det veldig vanskelig å komme til med slukkemidler, det vi har begynt med nå er å ta ting ut av lageret, slik at vi kommer til og får fullført slukkearbeidet inne, også må vi ta noe ut og slukke det der, sier han.

I tillegg har veggplater og takplater med betong begynt å løsne. Men Nordli tviler på at taket kommer til å kollapse.

– Denne bygningen har etasjeskille, så det er et solid betongtak, men vi gjør fortløpende vurderinger om betongen og bæringa har tatt skade av de temperaturene som har vært her over tid, sier Nordli.

Tror de vil holde på utover natta

De har rullert med folk fra deres stasjoner i Bodø, Fauske, Sørfold, Saltdal, i tillegg har de fått hjelp fra forsvaret med folk og utstyr. Han tror de kommer til å være der ei god stund til.

– Jeg tror vi kommer til å ha folk her godt utover kvelden og natta, det ser jeg helt klart for meg. Men vi håper det ikke går over flere dager, avslutter Nordli.