NRK Meny
Normal

Politiet sliter med nye branner

Politiet sliter med å finne den eller de som bak 17 nye ildpåsettelser i Vefsn. Folk er skremt og føler seg utrygg.

Video Mange branner i Vefsn

Politiet har fortsatt ingen mistenkte etter at en ny serie med branner i Vefsn . 8 unge menn er siktet etter brannene i vår. Men siden juli har det vært 17 nye branner og ildpåsettelser i kommunen.

Bare metall og stein igjen

Et gammelt naust med familiens stolte tradisjoner gjennom 150 år ble nylig flammenes rov. Det er fint lite igjen etter brannens herjinger.

– Nei, det som er igjen her er bare metall og stein, forteller Sissel Lindseth på branntomta.

Sist mandag skjedde det igjen. Nok en gang har noen tent på i Vefsn kommune. I år er mer enn tretti små og store branner blitt påsatt i følge politiet. Heldigvis har ingen menneskeliv gått tapt.

– Litt skremmende

Men det har vært nære på. Et hus i Mosjøen sentrum ble påtent i vår og er den ene av 13 branner og ildpåsettelser i siktelsen mot 8 unge menn. Huset ligger tett inntil et stort boligkompleks og blant annet denne hendelsen gjør at statsadvokaten vurderer siktelsen opp mot den såkalte mordbrannparagrafen. Det er utrygghet å spore hos folk i Vefsn.

– Det er så nært husene og såpass mange branner. Det er litt skremmende, sier Olav Granmo.

Olav Granmo fikk slukket brannen i søppelcontaineren sist fredag. For etter en stille periode begynte det igjen å brenne i juli og siden da har det vært 17 branner og tilløp som politiet mener er påsatt.

Politiet famler

Video 17 branner i Vefsn
Foto: Nyhetsspiller

Men politiet er forsiktig med å sette brannserien i vår i sammenheng med de nye brannene.

Denne gangen er det ikke Mosjøen sentrum som rammes. Nå brenner det utenfor byen. Politiet mener de prioriterer saka høyt.

– Vi har ikke utelukket at det er en sammenheng, men vi har ingen konkrete sport som tyder på det. Det er i andre områder det brenner denne gang, sier politiadvokat Monica Nøtland ved Helgeland politidistrikt.

Hvorfor greier ikke politiet å sette en stopper for disse brannene?

Det er vanskelig å svare på.

Ber om publikums hjelp

Politiet sier de nå trenger tips fra publikum for å finne den eller de som står bak ugjerningene. I mens vokser folks utålmodighet.

– Jeg skjønner ikke hva slags glede folk har av å sette fyr på et naust, sier Sissel Lindseth.

Denne uka har politiet hatt dør til dør aksjon i nabolagene der det har brent. Men ingen ekstra ressurser er satt inn foran helga. Selv om det ofte er på kveldstid og i helgene at det brenner.