NRK Meny
Normal

Politiet skryter av russen i Nordland

Til tross for at fyll, narkotikabruk og bråk preger mediebildet av årets russekull, er politiet i Nordland så langt svært fornøyde.

Poltiet i Nordland fornøyd med årets russekull

Verken russepresident ved Mosjøen VGS, Anneli Malene Hansen eller Lensmann i Vest-Lofoten, Asbjørn Sjølie kjenner seg igjen i stempelet årets russekull har fått.

Foto: Privat/NRK

Sist uke kunne vi lese at årets russekull stemples som tidenes verste. Men i Nordland oppfører de seg svært bra, ifølge politiet.

Leder for ungdomsteamet hos politiet i Bodø, Thomas Thorshaug beskriver et russekull som er opptatt av å samarbeide godt med både dem og kommunen.

– Vi har sammen utarbeidet en god plan for russecampen, og har kun møtt russ som har vært positive til de innskjerpelsene som er gjort i forkant av årets russefeiring, sier Thorshaug.

Kjenner seg ikke igjen i «tidenes verste»-stempel

Russepresident Anneli Malene Hansen ved Mosjøen videregående skole kjenner seg heller ikke igjen i beskrivelsen av russen som tidenes verste kull. Hun mener de gjør alt de kan for at de ikke skal bli sett på som et negativt tilskudd til samfunnet.

– Vi har russekrav som oppfordrer til å gjøre positive ting. Vi har Krafttak mot kreft, og har nettopp hatt en stor konsert som alle fikk komme på. Vi oppfører oss generelt bra. Så nei, vi er ikke verre enn andre kull, mener Hansen.

Hun tror det blir lagt for mye fokus på alt det negative russen gjør, og at det forsterker det dårlige inntrykket folk flest har.

– Jeg tror kanskje folk lett glemmer hvordan det var å være 18 år, midt i russetida og ha det artig, sier hun.

Noen få ødelegger for veldig mange

I forrige uke kunne man lese at russ ved Vest-Lofoten VGS teipet fast to jenter på 13 og 14 år i lyktestolper, dynka dem i vann og tok mobilen og pengene deres. Jentene var så godt teipet fast at politiet måtte skjære dem løs med kniv.

– De aller fleste russ oppfører seg helt eksemplarisk. De fester med måte, og ser ut til å ha det artig. Men det er noen som skeier ut og overdriver feiringa. Da blir det ikke så artig lengre, og de ødelegger for veldig mange.

Lensmannen i Vest-Lofoten, Asbjørn Sjølie, har erfaring fra 40 år i politiet. Til tross for enkelthendelser, mener han at russen i sin region ikke minner om de han har lest om i avisene.

– Det er veldig mange som sier at alt var så mye bedre før. Det er ikke helt sant. Jeg vil gjerne snu det på hodet, og si at det er bedre nå enn det var tidligere.